Modderblog

Smeerlap

Douchegel, shampoo en andere cosmetica zitten er vol mee: parabenen, ftalaten en andere toevoegingen om het product langer houdbaar te maken of anderszins te verbeteren.

Parabenen zijn een conserveringsmiddelen die voorkomen dat er bacteriestammen en schimmels gaan groeien in je shampoofles. Het wordt ook gebruikt in enkele voedingsmiddelen. In vrijwel alle monsters van menselijk bloed zijn deze parabenen terug te vinden. Van parabenen is bekend dat ze het lichaam kunnen binnendringen via de huid en dat ze een oestrogene werking hebben. Verder blijkt uit dierproeven dat er negatieve effecten zijn voor de spermaproductie en dat het de testosteronproductie verlaagt. Een recente studie liet zien dat butylparabeen het DNA in spermacellen beschadigt.

Ftalaten worden gebruikt in geparfumeerde producten, maar ook als weekmakers in plastics. Doordat de moleculen zich als het ware ‘voortbewegen’ door het plastic lekken ze naar buiten. Ook deze hebben een oestrogene werking.

Niet bepaald stoffen die ik bijzonder wenselijk acht voor mijn welzijn. Dus ik probeerde altijd al zoveel mogelijk zeep te gebruiken waar deze stoffen niet in voorkwamen.

Vorig jaar stuitte ik op een bericht van Richard Nickoley. Een nieuw perspectief op hygiëne: géén zeep.

Weird. En zo op het eerste gezicht ook niet echt fris. Maar je kunt je afvragen of zeep wel echt zoveel bijdraagt aan ons welzijn, nog los van de toegevoegde chemicaliën.

Onze huid heeft een eigen vetlaagje. De zeep verwijdert dit iedere dag opnieuw. Het gevolg is een droge huid en een barrière minder te nemen voor bacteriën en schimmels. Daarnaast verandert zeep ook de pH-waarde van je huid. Ook al gunstig voor bacteriën. Het overmatig gebruik van zeep zou wel eens averechts kunnen werken.

Richard nam de proef op de som en de resultaten waren verbluffend:

  • Took about two weeks to normalize. That is, I felt my hair was greasy and skin oily up to then.
  • Now it’s intermittent. It’s perhaps a function of water hardness, but sometimes skin and hair feel squeaky clean, and other times indeterminate.
  • Even when I feel greasy/oily in the shower with just water, once everything dies out, it’s always all the same — fine; soft & dry.
  • My skin & hair have never been softer. Never.
  • If anything, my hair is less “greasy” than ever, yet shampoo hasn’t touched it in over six months.
  • Private parts. Have to address this, of course. This is the biggest benefit of all. Surprised? You’ll just have to try it, because I’m not going to elaborate. That’s why they call them “private parts.” OK, a clue: maybe it’s the constant cleansing that’s the cause of the sweaty-stinky problem in the first place? If for nothing else, I’m soap free for life on this point alone. I feel as though I’ve been scammed — and liberated. I can’t explain further. You’ll just have to try.
  • You’ll save a lot of money, especially you chicks. Girls: you can Google about no shampoo. Lotsa links.

Bij deze dan meteen een flinke stap in de richting van mijn sociale zelfmoord: de bekentenis dat ik – geïnspireerd door Richard Nickoley – het inmiddels ook al vrijwel een jaar zonder zeep doe. Mijn dagelijkse douche bestaat uit alleen maar water. Natuurlijk was ik mijn handen met zeep als ik van het toilet kom en voordat ik eten ga koken. Maar that’s it.

Geen stank. Geen smerigheid. Problemen met droge huid in de winter zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Alleen maar positief resultaat. De bovenstaande bevindingen van Richard kan ik alleen maar onderschrijven.

7 Reacties op "Smeerlap"

  1. Gert-Jan Rodenburg schreef:

    Don’t settle for sham-poo, demand real poo!

  2. Olga Heemskerk schreef:

    Erg interessant om te lezen. Ik denk dat ik deze uitdaging ook aan ga. Vraagje: gebruik je wel deo, after shave, geurtjes of hoeft dit niet meer?

    1. Nope. Ik heb een goed deo alternatief voor de dagen met stress-zweet: http://modderbaard.nl/blog/okselgeur/

      1. Olga schreef:

        Oké, dank voor jouw antwoord.

  3. Paul Rijnierse schreef:

    Leuk artikel! Hoe minder zeep hoe beter… als ik dan toch iets gebruik is het van http://www.lush.nl

  4. Jaina schreef:

    Hey, ik vraag me alleen af hoe je je tanden poetst dan? Wat gebruik je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *