De aardappels zijn op. De aardpeer is op. Er liggen nog een paar knollen yacón begraven onder zand in de schuur en we kunnen nog een keertje pompoen eten. Maar dan zijn de caloriebommen toch echt op.
Het was allemaal genoeg om de hungry gap door te komen. Maar nu wordt het lastig. Blaadjes en vers groen genoeg, hoor. Voor kilo's salade. Maar daarmee kom je niet aan de broodnodige calorieën.
Een echt probleem is dit natuurlijk niet. We kunnen gewoon naar de supermarkt rennen voor aardappels. En dat doen we nu ook, maar dat is de sport niet. We proberen jaarrond uit de tuin te eten. En dan laat ik de lunches met brood op mijn werk nog maar even buiten beschouwing.
Als je het slim aanpakt, is het helemaal niet zo ingewikkeld om een enorme diversiteit aan eetbare planten te kweken. De grote uitdaging zijn de calorieën door het hele jaar heen. Vooral in het voorjaar. De bewaarknollen lopen weer uit (of achteruit in kwaliteit) en nieuwe knollen zijn er nog niet voldoende.
Er zijn genoeg websites te vinden waar ons even wordt voorgerekend hoeveel land we nodig hebben om jaarrond 'zelfvoorzienend' te kunnen eten. Waarschijnlijk niet altijd door mensen die het daadwerkelijk ook zelf hebben geprobeerd. Want wanneer je dat gaat doen, loop je toch tegen een aantal interessante problemen aan.
Hoe gaan we komend jaar dit gat opvullen? We kunnen misschien aardpeer inmaken om de houdbaarheid te verlengen. Of meer pompoenen telen. Maar ik wil ook variatie. En een maand lang op zure aardpeer en pompoenen lijkt me ook niet echt ideaal (of gezond).
Calorieën uit eigen tuin in het voorjaar, hoe doen jullie dat? Welke bewaarmethoden gebruiken jullie? Welke gewassen hebben jullie?
Om nog een beetje context te geven over de situatie bij ons:
We hebben een stukje land van zo'n 1400 m². Ongeveer éénvijfde daarvan is moestuin, de rest is een voedselbosje in opbouw. Het voedselbos zit nog erg vroeg in de successie naar een volwaardig systeem, dus is nog lang niet op zijn maximale productie. In de bostuin wandelen een paar Indische loopeenden en een toom kippen. Zij zorgen voor eieren, ongediertebestrijding en leveren een kleine bijdrage aan de bemesting. Verder hebben we een aantal bijenvolken die ons honing leveren. Vlees en zuivel halen we (bij voorkeur) bij lokale producenten of in de (bio)winkel.
RT @Modderbaard: Jaarrond alles eten uit eigen tuin is lastig in het voorjaar. Hoe doen jullie dat? https://t.co/81wxuPzFhT https://t.co/Rz…
Ik zie nog weinig reactie’s #Modderbaard ’t wiel opnieuw uitvinden?#zelfvoorzieners #moestuiniers #Dakboeren #ecodorpbewoners
@HermansHoning Misschien zijn er (nog) niet zo veel mensen mee bezig…