Of ik een enquete wil invullen.
Dat doe ik tegenwoordig niet meer zo vaak, maar als het over bijen gaat maak ik een uitzondering.
De NBV wil graag weten met hoe veel volken men dit jaar de winter in gaat en voor het eerst ook, hoe groot deze volken zijn.
Eerder werd er al aan het eind van de winter gevraagd, door de NBV, hoe veel volken men ingewinterd had en hoe veel volken weer uit de winter kwamen. En ofschoon ik het niet altijd eens ben met de club, vul ik hun vragenlijsten wel in.
En even kijken bij redelijk weer kan nooit kwaad. Meteen even de voervoorraad checken en toch ook maar "HiveClean" d'r over heen. (Da's hopelijk goed tegen de varroamijt).
Eigenlijk niets anders dan wat ik al van plan was voordat het echt koud wordt.
Ik had al het sterke vermoeden dat het met 2 van de 17 volken niet zo goed ging.
Helaas had ik dat goed gezien. Bij controle nabij Haaksbergen, bleek volk 4 nagenoeg leeggelopen.
Totaal geen haalbijen meer aanwezig, alleen maar een handvol jonge bijen dood onderin. Van de raat gevallen... de koningin nog boven op de raat, ook dood... Broed en larfjes nog aanwezig, maar ja... Verdwijnziekte ?
En thuis was volk 2 ook al ingestort. Een darrenbroedige koningin, te oordelen naar het aantal kerels wat daar zelfs nu nog in de kast zat. De koningin was al niet eens meer aanwezig.
Nu ga ik dus de winter in met 15 volken.
Sommige, naar NBV standaarden, wel erg klein. Helaas wordt niet meegenomen wordt met welke bijen je imkert of het beginnende volkjes zijn, van late of juist vroege zwermen of alleen afleggers... Feiten die er naar mijn mening zeker toe doen.
Feiten die ik dus wel meeneem in mijn eigen administratie in de hoop een soort logica te ontdekken.
De feiten dus...
15 Volken, waarvan 5 zeker Carnica, 1 vermoedelijk Carnica, de rest zgn. "zwarte bijen" oftewel onze Tukkers.
Het grootste verschil dat ik zie is, dat de Carnica in groteren getale de winter in gaan, terwijl de Tukkers over het algemeen met wat minder aan de winter beginnen. Vorig jaar haalden ze dat op het eind van de winter weer dik in.
Wat mij hier ook opvalt is, dat gemaakte afleggers kleiner de winter in gaan dan de geschepte zwermen, ongeacht van welke soort. Daar kan ik verder nog niet zo veel over zeggen, want het is dit jaar voor het eerst dat ik met zo veel, wel 6, jonge volkjes de winter in ga.
Leuke andere andere feitjes...
De mieren zijn vertrokken uit de kast van volk 6. In plaats daarvan zien we pissebedden, nog steeds oorwurmen en iets wat lijkt op rupsen tussen diverse onderdelen en op deksels zitten. Da's bij Haaksbergen dan.
Thuis voornamelijk slakjes en spinnetjes met en zonder nest, onder de kast. Er in (nog) geen medebewoners.
Op de moestuin zijn we eigenlijk nog niet echt ontdekt door ander (insecten)leven, Wel door de meesjes...
Ook waargenomen, een zware opruimklus op de moestuin. De zwerm verkregen van de vriendelijke imker H.P. eerder dit jaar was het postbode-elastiek aan het verwijderen. Een rotklus die je buikpijn op levert, als je het mij vraagt.
Mooi je bijenbelevenissen in #modderblog en over Apis Mellifera Mellifera #DonkereBij Nog reactie’s over #donkereBij? #Varrao
Winter APK < Modderbaard http://t.co/K8Qci9DEa3