Modderblog

Heel veel compost

Ploegen en spitten in de voorgaande jaren hebben het stukje grond dat we hebben gekocht niet heel veel goed gedaan. In onze moestuin (en voedselbos in opbouw) ligt onze focus nu dan ook voornamelijk in het opbouwen van een goede bodem.
Elke kans die we hebben om het bodemleven te stimuleren grijpen we met beide handen aan.

Bij de aanplant van de bomen hebben we de wortels geënt met een mix van mycorrhizae. Bomen leven met deze schimmels in symbiose. Zo krijgen ze een kickstart.
Maar veel belangrijker is het om te zorgen dat de bodem veel organisch materiaal bevat. Dat is zeker het geval op de Twentse zandgrond waar wij op zitten. Zo hebben we afgelopen jaar een akkerbloemenmengsel van Landschap Overijssel ingezaaid. Hiermee trekken we veel insectenleven naar de tuin en het genereert een flinke hoeveelheid mulch voor de winter.
Bij een boerderij in de directe omgeving konden een enorme hoeveelheid decennia-oud hooi en stro ophalen toen ze een oude hooizolder hebben leeggeruimd. Daarmee hebben we kunnen mulchen in de moestuin en op de kale plekken in de bostuin. Ook de kippen waren er dolgelukkig mee. Verder hebben we met houtsnippers en snoeihout uit de buurt ook nog een heleboel kunnen doen.

Omdat we de moestuin eigenlijk van een dikke laag compost willen voorzien, zijn we op zoek gegaan naar afvalstromen die we daar goed voor kunnen gebruiken. Ik neem al trouw de koffiedik van mijn werk mee. Daar kweken we voor een deel oesterzwammen op. De rest gaat op de composthoop en bij de zuurminnende planten.
Na wat te hebben rondgemaild, kregen we een reactie van restaurant Het Paradijs. Daar kunnen we voortaan het groenafval ophalen. Zo veel we willen. Kijk, dat zet tenminste zoden aan de dijk!

...en zo transformeert Modderbaard langzaam tot de lokale groenafvalverwerking... ;)

2 Reacties op "Heel veel compost"

  1. Tweede Natuur schreef:

    RT @Modderbaard: Slim afvalstromen uit de omgeving benutten: https://t.co/nwH2V62Mm8 https://t.co/PSvGFFd2NQ

  2. RT @Modderbaard: Slim afvalstromen uit de omgeving benutten: https://t.co/nwH2V62Mm8 https://t.co/PSvGFFd2NQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *