Afgelopen jaar was geen makkelijk jaar voor de bijen.
Het weer speelde niet mee. Tot december 2016 veel te warm waardoor de dames nog vlogen terwijl er niet echt wat te halen viel. Januari extreem koud. Februari begon zeer zacht waardoor de volken bij mij al vroeg op pad gingen, terwijl er nog niet echt wat te halen viel. Het werd steeds wisselvalliger en eindigde in regen...waardoor de dames weer tot binnen zitten en de pot verteren werden gedwongen. Eén van de zachtste maart maanden in ruim drie eeuwen mochten we beleven. Goed voor de bijen zou je denken, die inderdaad begonnen te vliegen. Helaas ging in deze maand dit jaar een buurman vlakbij onze tuin juist toen in de weer met de gifspuit (naast alle boeren in de omgeving). Het jaar er voor ging de directe buurman daar ook mee aan de slag. Waardoor er nu dus al twee vervuilde tuinen in de directe omgeving zitten die ook nog eens afwateren richting beek, één van de belangrijkste plekken waar de bijtjes hun water van betrekken, naast de plassen die overal blijven staan. En er was best veel neerslag hier waardoor het vliegen en wat er te halen viel zeer beperkt werd.
April deed wat 'ie wil, koud, koud koud! Eind mei eindelijk zomer, meteen tropisch na relatief veel nattigheid en koelte (in Twente vroren alle bloesems kapot, -6'C begin mei). Kortom geen ideale start.
Juni, hittegolven en zomerstormen. Juli, regen, regen, regen.
Augustus kwam met nog een buurvrouw die het nodig vond om onkruid met gif te verdelgen. Wel eindelijk het juiste weer om honing te roven, maar dat heb ik maar achterwege gelaten. Te laat in het seizoen en te weinig goede haalmomenten voor de bijen zorgden ervoor dat er nu pas echt wat binnen begon te komen. Dus suiker er bij op en inwinteren op zo veel mogelijk eigen honing (de suiker werd meest ongemoeid gelaten). Op de tuin inmiddels van de 14 volken al 4 verloren door een combinatie van gif (van buren en boeren in de omgeving), wespen en hoornaar aanvallen. Ondanks het verkleinen van de ingangen en het ophangen van wespenvallen. Toch leken de overgebleven volken sterk genoeg en uiteindelijk vol genoeg met honing en stuifmeel om de winter door te komen.
November en december 2017 weer veel te zacht. De suiker was inmiddels meer fondant geworden. Uit eerdere ervaring met zeer wisselvallige winters, met te veel zachte dagen, besloot ik het de hele winter er op te laten staan. Zodat ze in elk geval wat te snacken zouden hebben mocht het nodig zijn. Helaas mocht dat niet baten. Daar waar de bijen inmiddels verkozen niet meer te vliegen maar te clusteren, vlogen de wespen nog volop. Weer feest voor de wespen, prijs schieten in de kast. Een voor een konden ze de bijen van de tros plukken.
In januari was op enkele warmere dagen al te zien dat het niet echt druk meer was bij diverse kasten. Sommige deden nog wel wat maar dat hield niet over. Inmiddels is duidelijk dat ik niets meer over heb. In de kasten liggen de dames dood op de bodem. Met hun tongetje uit de mond, geheel verkrampt (gif?)...of in twee geknipt door de wespen.
Tekenend is dat er minstens nog twee imkers op Twekkelo al hun volken verloren hebben.
Het zal een stille zomer worden.
Hier hebben de dames het ook niet gered :( voor de februari kou zat er nog leven in de kast, maar na de vorst was het ineens heel stil……
Jammer
ach wat sneu nou weer -.-
nogmaals ik kan me hier weer ontzettend boos over maken ook omdat ik weet hoe belangrijk jullie het vi… https://t.co/xdpL7YrBDe
Zijn jullie geinteresseerd in een zwerm van natuurlijk gehouden bijen ? (in zwermtijd)
Dat zou echt geweldig zijn!!😊
De kracht van twitter! #Natuurzwerm #BDImkeren Francoise……aan de slag😉💚🐝
Prima, 2e zwerm is voor jullie. Deventer/ Hall (bij Brummen bij Zutphen) gaat dat lukken ?
Voor het vervoer regel ik tegen die tijd wel iets. 😀
Echt super! Bedankt! 👍👍
Lijkt me vreselijk alle volken dood…
even Mevrouw ,,Modderbaard” vragen Misschien weet (Francoise-oude volgster het nog 😬) Hermanshoning laatste bijensteek 2012 allergische reactie en moest de mooiste hobby vaarwel zeggen😠🐝#watje😉
ja hermanus ik weet t. ik bedoelde de modderbaarden…
fijn dat jouw geheugen nog perfect in orde is😉👍
Trieste zaak. :( Wat verschrikkelijk jammer voor jullie. Jullie doen je stinkende best om het een succes te maken. Daar heeft het zeker niet aan gelegen. Ik heb mijn bijen buurman (niet op Twekkelo) nog niet gesproken maar hij heeft de laatste jaren ook veel verliezen geleden. Dit jaar zal het wel niet veel anders zijn. Wij zitten exact op de grens van de bebouwde kom. Wel heb ik wat leven in de kasten gezien gelukkig. Niet zeker over de hoeveelheid, ik ben nog steeds geen bijenmiep. Gelukkig is onze ‘boerman’ geen spuiter in het vroege voorjaar. Hij is een zéér spaarzame en intelligente boer. Helaas komt het grootste kwaad binnen de bebouwde kom en tuintjes verenigingen denk ik voornamelijk toch van particulieren zoals je zei en uiteraard openbare groenvoorzieningen die nog steeds niet met hun tijd mee wensen te gaan. Ik vrees dat de bijen mensen het openbaar groen vaak vergeten als ze zich binnen de bebouwde kom bevinden en automatisch de particulier beschuldigen. Gelukkig ken ik ook voorbeelden van hoe het anders kan, ook in het openbaar groen. Geweldig, maar moet toch écht anders voor de overweldigende meerderheid van de pesti/herbiciden ge(mis)bruikers. Het is nog stééds een druppel op de gloeiende plaat. Als het op gif aankomt zijn halve maatregelen écht niet genoeg als je weet hoe weinig gif er maar nodig is om een insect te doden. Zeker als het gaat om ophopende gifstoffen. Dat hebben we allemaal wel met de DDT crisis meegemaakt. We gaan er komen. Dat beloof ik je. Ik ben deze winter naar de groen vakbeurs geweest in Denekamp. De alternatieven zijn er op álle vlakken! Het was een 4 hectare grote matpartij over wie er nou de groenste is van alle fabrikanten, services en opleiders. Het stemt mij hoopvol. De ommezwaai is in volle vaart! We gaan winnen. Hopelijk nog voor de laatste bij het loodje legt.
Ik ben gewoon gedwongen om oplossingen voor problemen te zoeken, excuses, maar ik kan niet ophouden met malen. :D Het is misschien ver gezocht maar hoeveel insecticide residu zou er in biet/rietsuiker zitten en gebruikt de bijenteelt over het algemeen biologische suiker voor additioneel wintervoer of gewone suiker? Dit zijn nou typisch van die dingen waar ik aan zou denken. Vaak treedt deze massa sterfte toch in de winter op? Ik weet het niet uit ervaring maar het lijkt mij logisch dat er veel en vaak insecticiden worden gespoten op wortelgroenten, zoals de suikerbiet toch is, om borende/vretende insecten uit de knol te weren, zeker met zo’n lang groeiseizoen. Hoeveel zou er nog inzitten na concentratie van het sap? Zeker bíj extreme concentratie van het sap zou ik zeggen! Heeft de wetenschap dit al onderzocht met betrekking tot de bijenteelt naar jullie weten? Waarschijnlijk is het niet genoeg om schadelijk te zijn voor de mens maar insecten zijn zó veel gevoeliger, vooral bij langdurige en meer malige blootstelling en ophoping. Probeer eens bio suiker, als je dat al niet deed? Ga je de uitdaging volgend jaar weer aan, neem ik graag een jaarvoorraad bio suiker voor jullie mee met de tuin tour. Zeg maar wat je nodig hebt. cadeautje van mij. Ik zou het erg interessant vinden als je dat wilt proberen. Het zou trouwens ook triest zijn als je het bijltje erbij neerlegt. Ik kan me ook helemaal voorstellen als je het niet meer zou zien zitten.
Maar alllee! Hoe erg toch! Daar wordt een mens toch zo kwaad van hè.