Modderblog

Heel veel compost

Ik had uitgerekend dat de humusopbouw in onze moestuin ongeveer 15kg per 100m2 per jaar zou zijn. Dat is eigenlijk niet zo veel. Daarom leek het ons een goed idee om in één keer een heleboel goed verteerde compost aan te brengen op de moestuin. Dan zouden we meteen de verhoogde teeltbedden krijgen die we eigenlijk altijd al wilden hebben. En een hele mooie humuslaag die we alleen maar in stand hoeven houden.

Dit was ook hèt moment in het jaar om de bedden aan te leggen. De bedden staan nu niet helemaal vol. Snel de schorseneer en haverwortel opgraven. De winterpostelein, veldsla en snijbiet verdwijnen onder de bedden en beschouwen we als collateral damage. Er staat ook nog knoflook en winterui. Die stukjes hebben we even laten zitten en vullen we later aan.

Een korte berekening leerde ons dat we voor een mooie laag van 10 à 15cm maximaal 24 kuub compost nodig zouden hebben. Vlak over de grens vonden we een leverancier die het ons voor een wel heel erg schappelijke prijs kon leveren, dus meteen 25 kuub besteld. Of eigenlijk, 25 ton. Want bij de compostmannen rekenen ze in tonnen. Een ton compost is ongeveer 1,25 kuub, dus de geschatte 300 kruiwagens werden er al 375.

Nou ja, in ieder geval genoeg.

De vrachtwagen kwam en gooide een enorme bult neer. Waarschijnlijk met een beetje extra compost als bonus. Kruien maar! Gezien ik doordeweeks 40 uur werk, werd dat een klusje dat grotendeels op mevrouw Modderbaard neer zou komen. En de griep gooide bij mij ook nog wat extra roet in het eten. Maar elke dag verdween er een hapje uit de bult en ontstonden er mooie verhoogde bedden op de moestuin.

Maar - heel veel kruiwagens, spierpijn en blaren verder - toen alle compost op de bedden lag, was de grote bult slechts gehalveerd. Zouden we dan toch wat meer extra hebben gekregen dan we dachten?
Dan maar de bostuin in. Daar zaten nog wat zanderige plekken en konden we meteen nog wat ruggen aanleggen om komend seizoen pompoenen op te kweken.

Uiteindelijk was alles mooi op tijd klaar om de eerste tuinbonen en sugar snaps in te kunnen planten. Inmiddels zijn er ook al wat gewassen ingezaaid. Oef!

De resterende compost konden we gelukkig bij de buren van Tuin Smakelijk kwijt.

19 Reacties op "Heel veel compost"

  1. Francoise schreef:

    honderden kruiwagens ? Waar heb je die dan vandaan 9de compost0

    1. Modderbaard schreef:

      Een vrachtwagen vol uit Gildehaus.

        1. Modderbaard schreef:

          Voornamelijk bermmaaisel.

  2. hermanshoning schreef:

    Dat is andere koek dan ,,rammen”op een paar varkensblazen😁#drumstel

  3. OneTrickPony schreef:

    Wat ga je er allemaal op de bergen compost verbouwen ?

    1. Modderbaard schreef:

      Het grootse deel van ons eten voor komend jaar. :)

  4. Bart schreef:

    Zijn die witte ringen om vogelnetten over te spannen? Heb je info over hoe je daarmee werkt? Ben zelf op zoek naar goede manier om de vogels van mijn groenten te houden, maar heb nog niet de perfecte constructie gevonden om de netten op te hangen.

    1. We hebben ze in dit geval in de grond geprikt om de bedden te markeren. Die waren namelijk een beetje verschoven in de loop van de tijd… :D

      Maar die buizen gebruiken we normaal gezien inderdaad om netten overheen te spannen. Het zijn doodgewone elektriciteitsbuizen die je kunt vinden bij de bouwmarkt. Gewoon iedere twee meter (ongeveer) een buis aan weerszijden van het bed in de grond prikken. Net eroverheen en klaar.

      Voor de hoge kolen gebruiken wij in de winter buizen van 4 meter om de duiven er uit te houden. (Onze bedden zijn 1,40m breed). Kortere buizen van 3 meter voldoen prima bij de andere gewassen.

      De buizen gaan járen mee.

    1. Modderbaard schreef:

      Ja, dat is ze zeker! :)

    1. Modderbaard schreef:

      Ja, dat ziet er nu wel uit als een akelig strak tuintje… 😱

      Maar geen zorgen. We houden niet van die kale onbedekte grond, dus daar gaat snel weer verandering in komen. Je ziet er straks niks meer van!

  5. Tjonge wat een werk! Ziet er strak uit :-) . Gaan jullie nu flink mulchen? Want, volgens mij , verdwijnt anders een groot deel van die dikke laag in de atmosfeer.

    1. Modderbaard schreef:

      De compost ìs de mulch. Organisch materiaal toevoegen is feitelijk niet veel anders dan deze laag dikker maken.

      Het is natuurlijk wel van belang om te zorgen dat er jaarlijks niet meer humus afbreekt dan er wordt opgebouwd. Als je niets doet is dat op een moestuin namelijk wel het geval.
      Dat zal vooral koolstofrijk materiaal zijn omdat er anders stikstof zal uitspoelen naar het grondwater (dat is het geval als de opbouw en afbraak van humus ongeveer gelijk is).

      Op het moment dat er geen planten staan en er sprake is van kale grond gaat er zeker nog een extra laag van (minder verteerd) organisch materiaal overheen. Dat zal voornamelijk in de winter zijn voor een deel van de velden. Bijvoorbeeld bij de bonen laten we de planten na het oogsten gewoon op het veld liggen. Gewoon een kwestie van de stokken er tussenuit trekken.
      Bij beplanting die heel ruim staat, doen we eigenlijk hetzelfde, gewoon organisch materiaal toevoegen, maar in het overgrote deel van de velden zal de grond niet meer bloot liggen.

      Op dit moment gaan we er nog geen extra tijd in steken. De eerste planten staan er inmiddels in en het zaaien is zo zachtjes aan ook begonnen. In een mum van tijd is alles weer groen en bedekt met planten. Die paar weekjes zullen het verschil niet maken… ;)

    2. Vanmiddag kwam het nog aan de orde tijdens het bokashi evenement van de gemeente Hengelo; de compostlaag niet dikker dan ca. 5 cm. anders overvoer je de bodem. Maar het ligt natuurlijk ook aan de samenstelling van de compost want die verschilt nogal per bedrijf of partij. Ik ben benieuwd naar jullie resultaat dit jaar!

    3. Corry van Dijk schreef:

      Philip Gortemaker Als je compost bij een mesthandelaar vandaan haalt krijg je een mooie uitdraai van wat erin zit in de compost.

    4. Of dat mooi is moet je maar afwachten is mijn ervaring. Voor hetzelfde geld haal je allerlei hardnekkige onkruiden binnen. De open dag heb ik helaas gemist door de drukte in mijn eigen tuin. Maar mulch is wat anders dan compost. Mulch is volgens mij nog onverteerd materiaal en de compostering vindt op het grensvlak van de bodem en de mulchlaag plaats. Dit jaar mulch ik voor het eerst op grotere schaal (ca. 900-1200 m2). En merk dat je mulchen moet leren. Soms werkt een dik pak en soms juist een voorzichtig dunne laag. Dat verschilt per gewas en bodemgesteldheid.

  6. Biomiep schreef:

    Ik heb er ook aan zitten denken maar als ik die prijzen zo zie moet ik huilen. Gelukkig heb ik een buurvrouw die haar compost niet gebruikt maar wel op een composthoop gooit. De paar gedeeltes waar ik het heb opgegooid doen het zo veel beter, ook al is dat inmiddels al 3 jaar geleden. Het werkt zo lang door, vooral met vocht vasthouden, net als houtsnippers en blad mulch, wat ook geweldig is maar dat duurt veel langer voordat dat wat afbreekt. Helaas waren mijn plannen alweer verdampt voor het vroege voorjaar door 3 flinke bomen die waren omgewaaid met die harde storm. Ik ben nog steeds puin aan het ruimen en heb nog steeds niks gezaaid behalve wat tuinbonen. Gelukkig heb ik een geweldige buur met een kettingzaag, anders was ik nog steeds bezig geweest. Dat ziet er geweldig uit bij jullie! Wat een werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *