Modderblog

Ananaskers

Ananaskers

De ananaskers (physalis peruviana), soms ook wel kaapse bes of goudbes genoemd, lijkt op de gewone lampionplant, maar de laatste is niet eetbaar.
Je kent ze wel. Rond de kerst liggen ze vaak in de supermarkt.

Vorig seizoen (2013) hebben we drie kleine plantjes van onze buurvrouw op de moestuin gekregen. Eigenlijk waren ze wat te laat gezaaid en gaven ze geen vruchten voordat de herfst zich al weer aandiende.
Eén van de planten hebben we - bij wijze van experiment - vlak voor de eerste nachtvorst snel in een pot gezet en naar binnen gehaald zodat ie op de vensterbank kon overwinteren.

De winter was zacht en gezien de weersverwachting geen vorst liet zien heb ik de plant eind april al in de moestuin uitgepoot.

De overwintering bleek een briljante zet. De plant is inmiddels uitgegroeid tot een enorme struik met honderden lampionnetjes met gele besjes. Ze zijn erg zoet en de smaak doet denken aan mango, abrikoos en misschien ook wel een beetje ananas.

Teelt

  • Binnen voorzaaien van eind februari to half maart.
  • Na half mei (als de kans op nachtvorst nihil is) buiten uitplanten. Geef de plant voldoende ruimte. Physalis peruviana kan wel een vierkante meter ruimte innemen. De Physalis pubescens heeft veel minder ruimte nodig, zo'n 30 cm.
  • Oogsten ongeveer van augustus t/m oktober. De besjes zijn lang (maanden) houdbaar, mits in hun lampionnetjes. Ze zijn ook erg geschikt voor jam.
  • Gebruik twee of drie goed rijpe besjes voor het zaad. Snij ze doormidden en haal de zaadjes er met een theelepeltje uit. Doe ze in een bakje water en laat het 1 à 2 dagen staan. Dan afspoelen in een theezeef en goed laten nadrogen.
  • Kleine planten kun je blijkbaar prima binnen laten overwinteren.

1 Reactie op "Ananaskers"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *