Modderblog

Biologische gifspuiters

Het welbekende beeld: een grote bult dode bijen op de vliegplank, voor en in de kast. De pootjes verkrampt en het tongetje naar buiten.
Het heeft er alle schijn van dat er opzettelijk gif in één van de bijenkasten is gespoten.

Het lijkt misschien een beetje vreemd om meteen al te denken aan opzet. Want wie gaat er nu bijen uitroeien? We weten allemaal hoe belangrijk ze zijn en hoe moeilijk ze het tegenwoordig hebben.
Maar er is al meermaals gedreigd om onze bijenvolken uit te roeien. Ironisch genoeg door leden van de Biologische Tuinbouwvereniging Twente. Jawel, een biologische moestuinvereniging.

Als de bijen buiten de kast grote hoeveelheden (landbouw)gif binnenkrijgen, kunnen ze de weg naar huis niet meer vinden. Het neurotoxine tast de zenuwen aan en ze verdwalen. Dan tref je over het algemeen een lege kast aan. Dit fenomeen is ook wel bekend als de verdwijnziekte.
Maar nu zijn de dode bijen te vinden in en rond de kast. En het zijn er veel. Heel veel.
Dode bijen in de kast kunnen duiden op spuitschade van gif in de directe nabijheid. Bijvoorbeeld door een boer. Maar alle andere bijenkasten lijken onaangedaan. Bovendien staat er alleen mais in de buurt en die staat nu te hoog om nog te kunnen spuiten.

Voordat we te vroeg onze conclusies trekken, hebben we besloten het te laten onderzoeken. Vanavond zijn er monsters genomen door de AID. In een lab van de WUR zal gekeken worden naar de doodsoorzaak en om welk gif het precies gaat.
Verder is de politie ook langsgeweest en hebben we aangifte gedaan.

Ik hoef niet uit te leggen dat onze woede onbeschrijflijk is.

24 Reacties op "Biologische gifspuiters"

 1. Pim schreef:

  Wat zijn de beweegredenen van een biologische moestuinvereniging dan om bijen uit te moorden? Zoemen ze te hard? Ze doen geen vlieg kwaad…

 2. Dryw Filtiarn schreef:

  😔 vraag me af hoe iemand het in z’n hoofd haalt

 3. Jeetje wat erg zeg, schrik ervan! Ik hoop dat jullie hierover duidelijkheid krijgen. Sterkte!

 4. Els Steensma schreef:

  Ik hoop dat er een andere oorzaak is. Succes met uitzoeken!

 5. Laurie schreef:

  Wat erg! Hopelijk kunnen de daders achterhaald worden en kunnen ze een passende straf krijgen. Waar ik benieuwd naar ben: wat zijn dan de argumenten tegen bijenkasten? Vooral van een biologische tuindersvereniging zou ik namlijk anders verwachten.

  1. Het is niet de vereniging als geheel, maar het gaat om individuele leden. De vereniging tolereert het wel, want verbindt geen consequenties aan de bedreigingen om “de rust te bewaren”.
   Volledige zekerheid over de eventuele daders hebben we (nog) niet, maar alle aanwijzingen wijzen wel in die richting. Ook vanwege het uiten van de intentie om de bijen uit te roeien eerder dit jaar. Voordat we met een echte beschuldiging en schadeclaim komen, willen we eerst zekerheid. Vandaar ook het onderzoek.

 6. hermanshoning schreef:

  Kan het niet geloven!Ben benieuwd naar uitslag #AID #WUR Zijn geen woorden voor Indien sterfte door gif #ZiekeGeest #cynisch

 7. Anita Marskamp schreef:

  Wat ernstig…. Ik zou graag op de hoogte gehouden worden!

 8. De BMVH schreef:

  Tsss belachelijk ben regelmatig op de tuin niets verdachts gezien misschien aangifte doen als dat al mogelijk is?

  1. Natuurlijk hebben we aangifte gedaan.

 9. Xander S schreef:

  Ik hoop dat ze de moordenaars opknopen.

 10. Perma Perma schreef:

  oh wat erg, ik hoop dat jullie erachter kunnen komen wat er gebeurd is. staan jullie bijenkasten op onbewaakt terrein?

 11. tssssss :-((( …al wat duidelijkheid?

  1. De bijen worden nu in het lab onderzocht. Nog even afwachten dus…

 12. RT @Modderbaard: Het heeft er alle schijn van dat er opzettelijk gif in één van onze bijenkasten is gespoten: http://t.co/DC1qGkl21x http:/…

  1. Modderbaard schreef:

   Nee, de onderzoeksresultaten zijn er nog niet…

  2. Perma Perma schreef:

   Ik hoop voor jullie dat er snel duidelijkheid is.

 13. Hallo , Wat een ontzettend leuke Blog hebben jullie ,ook een leuke website! Ik schrok wel behoorlijk van het bericht dat er gif in de kast is gespoten. Waarom heeft een biologische moestuin zo’n moeite met jullie bijen stal ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *