Modderblog

Chayote

Ze liggen te wachten op het voorjaar. In de meest koele vensterbank die ik thuis kon vinden. Chayote, Sechium edule. (Sommigen noemen het ook Su-su.)

Ik heb ze gevonden bij Ecohoeve 'Den oude kastanje' in België. Als je van bijzondere groenten houdt, dan moet je daar zeker even gaan kijken. Ze hebben een geweldig assortiment plantgoed. Ik heb meteen maar oesterblad, Japanse gember en Chinese yam mee laten sturen.

Deze groente - die thuishoort in de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae) - kiemt alleen uit zijn vrucht. Hij komt oorspronkelijk uit Mexico en werd door de Maya's gegeten.

De hele plant is eetbaar.
De onrijpe groene vruchten zouden een smaak hebben die ergens tussen meloen en komkommer ligt, maar dan met een stevige bite.
De wortelknol kan als aardappelen gekookt worden. Deze kunnen wel tien kilo zwaar worden, dus dat wordt dan een flinke maaltijd!
Over de smaak van het zaad. de stengel en de bladeren heb ik niet veel kunnen vinden. Dat zullen we zelf moeten proberen.

Er zijn ook varianten die geen stekels hebben, maar die schijnen het in ons klimaat niet erg goed te doen.

Vooralsnog moeten de vruchten op een koele plek bewaard worden. In maart verplaatsen we ze naar een warmere vensterbank, zodat ze kunnen uitlopen. Zodra er een scheut van ongeveer een decimeter aan zit, leggen we ze in een pot met aarde zodat ze kunnen wortelen. Pas water geven als ze ook daadwerkelijk hebben geworteld. Als de vorst voorbij is, moeten ze de tuin in. De plantafstand is ongeveer een meter. Het is een klimmer, maar de ranken over de grond laten kruipen kan ook.

 

1 Reactie op "Chayote"

  1. hermanshoning schreef:

    Chayote < Modderbaard #Mexico #Maya #Ecohoeve_DenOudeKastanje België https://t.co/uEdMiQxMtq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *