Modderblog

Druivenblad en hangop

In onze tuin groeit een druivenplant. Op hete zomerdagen werpen de bladeren altijd een fijne schaduw over de hangmat. Als bonus hebben we aan het eind van de zomer ook nog eens druiven. Geïnspireerd op het boek Nourishing Traditions leek het ons een goed idee om niet te wachten tot de druiven rijp zijn en er wijn van te maken, maar om meteen al culinair van de druivenplant te profiteren. De bladeren zijn tenslotte nu nog jong en mals. Perfect om er een aantal van in te maken.
Wijnbladeren worden vaak gebruikt als wrap, bij bijvoorbeeld dolma, maar zijn ook prima geschikt als garnering bij salades. Mits koel en donker bewaard zijn ze ongeveer een jaar houdbaar.

Bij het inmaken van de bladeren kun je het best wei gebruiken. De wei zit vol met melkzuurbacteriën en deze verlengen de houdbaarheid. Wei is eenvoudig te maken van yoghurt en als bonus heb je ook nog eens homemade hangop!

Wei en hangop maken

Benodigdheden:

  • Volle yoghurt
  • Zout, peper en eventueel verse tuinkruiden

Plaats de zeef in de kom en het kaasdoek in de zeef. Giet de yoghurt op het kaasdoek en vouw het dicht. Dek vervolgens de kom af met een theedoek en laat het een nachtje op kamertemperatuur staan. De volgende ochtend zit er in de kom een vloeistof, de wei. Met een klein beetje druk kun je nog proberen er iets meer van uit de yoghurt te persen. Giet de wei in een glazen pot voor later gebruik. De hangop uit het doek kun je op smaak brengen met wat zout, peper en verse tuinkruiden. Even met de schaar op jacht in de tuin leverde hier een smakelijk bosje tijm, rozemarijn, peterselie, bieslook en lavas op.

Druivenbladeren inmaken

Benodigdheden:

  • Ongeveer 25 wijnbladeren
  • Wei
  • Zout
  • Water

Spoel de bladeren goed schoon en doe ze vervolgens met een liter water, acht eetlepels wei en twee eetlepels zout in een kom of pan. Zet er iets zwaars op, zodat de bladeren onder water blijven en laat het zo een uurtje staan. Maak vervolgens een rol van de bladeren en stop ze in de weckpot. Vervolgens afvullen met het water uit de kom.
Laat de pot een paar dagen op kamertemperatuur staan voordat je de pot koel wegzet.

De bladeren voor consumptie wel even blancheren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *