Modderblog

Eendeneieren proeven

Het is al weer bijna voorjaar en de Indische loopeenden trakteren ons nu iedere dag op één of twee eieren. Ze hebben niet echt een vast legnest zoals de kippen, dus we vinden ze in de tuin terug op een aantal favoriete legplekken. Ze hebben zelfs al een keer in het poeltje gelegd!

Je kunt eendeneieren prima bewaren, maar in tegenstelling tot kippeneieren kun je dat beter in de koelkast doen. Dan blijven ze een paar weken goed. De schaal is wel dikker, maar ook poreuzer, dus bij kamertemperatuur bederven ze sneller.
Zo lang hoeven we ze hier niet te bewaren, want voor die tijd zijn ze al lang op.

Eendeneieren zijn erg geschikt voor de cake. De dooier bevat meer vet en dat komt de smaak en textuur van de cake ten goede.

We hebben er pannenkoeken mee gebakken. Maar daar konden we niet echt een smaakverschil merken met de kippeneieren.

Gewoon bakken in roomboter dan maar, met een beetje peper en zout. Vooral de (veel grotere) dooier viel op. De smaak was voller, romiger. Echt lekker, zeker aan te raden!

Gekookt vonden we het niet echt geweldig. Vlak met een wat weeïge geur. Niet echt ons ding. Maar misschien een acquired taste.

 

14 Reacties op "Eendeneieren proeven"

  1. Ger Wijnhoven schreef:

    Lekker alleen kijkt t wit van t ei wat glibberachtig maar ze smaken echt goed net als ganzeneieren

    1. aldo schreef:

      Mij viel gekookt vooral het kleurverschil met kippeneieren op, het wit en geel van eendeneieren zijn veel feller.
      En de schaal is idd wat doorschijnender, zat er al aan te denken om er kaarsjes in te maken als paasversiering :)

  2. Pim Rakers schreef:

    Waarschijnlijk niet zo lekker als een kippenei… Anders kon je die nu wel in de supermarkt kopen ;)

  3. Els Steensma schreef:

    Super! Is mijn vraag direct beantwoord of ze alle twee leggen :D

  4. Perma Perma schreef:

    Ze moeten wel langer koken dan een kippenei, omdat de vorming van het ei anders verloopt dan bij een kip, kunnen er bij een eendenei bacterien in het ei terrecht komen.

    1. Perma Perma schreef:

      Koud opzetten en dan 10 min koken, maar dat vond ik eigenlijk te hard.

    2. Modderbaard schreef:

      Wij bakken ze voortaan. Een stuk lekkerder. Maar over smaak valt niet te twisten natuurlijk. :)

    3. Perma Perma schreef:

      Goede tip, ga ik proberen. Ik gaf ze aan de hond ;)

    4. Perma Perma schreef:

      Het schijnt ook zo te zijn dat als de eenden veel slakken eten (wat hier het geval is), dat dan de smaak wat “muf” kan worden.

    5. Modderbaard schreef:

      Ik denk dat ze wel aardig wat slakken hebben gesnaaid in de bostuin! Dat verklaart de weeïge smaak misschien. Ze stelen ook wel eens voer bij de kippen.

  5. Mooh Pusstein schreef:

    Hondevoer, voor de honden die de eenden beschermen tegen vossen, en mij vermaken met hun leuke gedrag, Jack Russell terriër of zo, qua functies stapelen.

  6. Inge schreef:

    ik ga het nu proberen de eendeneieren te bakken,reactie komt morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *