Modderblog

Lotte

Eerlijk varkensvlees

Het valt niet mee om aan goed en eerlijk vlees te komen. Een uitgebreide zoektocht leverde een enkele boerderij op in Spanje en Amerika, maar in Nederland helemaal niets. Zo begon onlangs mijn queeste naar goed varkensvlees.

Ik heb een aantal e-mails gestuurd naar verschillende (biologische) varkenshouderijen met het voorstel een big te ‘adopteren’ en deze groot te laten worden op echt varkensvoer. En niet de specifieke snelgroei-voeders. Het meest enthousiast werd ik bij varkenshouderij Frank en Frij. En daar kreeg ik ook een positieve reactie van terug.

Vandaag ben ik samen met een collega (want een varken in je eentje is wel erg veel eten) op bezoek geweest en we hebben een big mogen kiezen. Big Lotte is een kruising tussen een Mangalitza en een Duroc. We weten dat ze op natuurlijke voeding zal opgroeien in een diervriendelijke omgeving met voldoende mogelijkheid om ook lekker in de grond te kunnen wroeten.
Erg zinvol ook, om gewoon te weten waar je eten vandaan komt en dat er niet mee gerommeld wordt.

De varkenshouderij ligt op een route waar ik op de racefiets nog wel eens langskom. En dan neem ik mooi wat wortels mee in de achterzak van mijn raceshirt, zodat ik tijdens een bezoekje Lotte iets lekkers kan toestoppen.

3 Reacties op "Eerlijk varkensvlees"

 1. Pim schreef:

  Vet zo’n eigen varken. ;)

 2. Josef schreef:

  Kijk voor smakelijk varkensvlees ook eens op de site van het Limburgse Livarvarken.
  Ik kan je uit eigen ervaring verzekeren, dat dit vlees echt smaak heeft.
  Josef.

 3. michel schreef:

  in hengelo ov zit slagerij de feijter, ze verkopen vlees en producten van hun eigen gra(a)s-varkens een kruising duroc en bunte bentheimer, misschien heb je daar wat aan?
  http://www.defeijterhof.de/Het_bedrijf/het_bedrijf.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *