Modderblog

Eeuwig spruit gestekt

Eeuwig spruitkool

Zelf zaad winnen bij koolsoorten lijkt eenvoudig, maar koolsoorten kruisen onderling heel gemakkelijk. Het is dus maar de vraag of er uit jouw zelfgewonnen boerenkoolzaad ook wel een echte boerenkool opgroeid. De kans is behoorlijk groot dat er genetisch materiaal van een bloeiende broccoli, witte kool of gewoon koolzaad uit de wegberm in terecht is gekomen...

Als je niet ieder jaar opnieuw kool wil zaaien, is eeuwig moes een prima koolsoort. Het is meerjarig, groeit flink door en als je meer planten wilt kun je het eenvoudig stekken.
We hebben ook eens een boerenkool gehad die het een aantal jaren heeft volgehouden. Maar toen ie ruim over de twee meter was, bezweek ie onder zijn eigen gewicht.

Van HH uit België kreeg ik vorig jaar een zaadmix met kruisingen tussen eeuwig moes, boerenkool en spruitkool.

Daar heb ik een aantal planten van opgekweekt met wisselend resultaat. De meeste planten gingen richting saaie bladkool, maar een viertal planten leverden een interessanter resultaat op. Deze maken - net als spruitkool - kleine kooltjes aan de stam. Deze zijn echter niet volledig gesloten, maar staan gedeeltelijk open. De klassieke oldschool volkstuiniers willen juist helemaal niet dat de spruiten openen en veranderen in roosjes. (Dit gebeurt als je ze te laat oogst). Maar wij vinden het eigenlijk wel cool. Smakelijke en grappige mini-kooltjes. En erg geschikt om te roerbakken.

Omdat de planten deels eeuwig moes zijn, wilde ik proberen in hoeverre ze ook gemakkelijk te vermeerderen zijn zonder zaad. Aangezien ze niet zoveel natuurlijke uitlopers maken als de eeuwig moes, heb ik besloten een 'spruitje' proberen te stekken. Gewoon afgebroken van de stam en in een borrelglaasje met water gezet.

Dit gaat - tegen mijn verwachting in - tot nog toe heel erg goed. De minikooltjes hebben inmiddels flink wat wortels aangemaakt en zijn al naar een potje met aarde verplaatst.
Het is nog even afwachten of de stekjes ook uit zullen groeien tot volwaardige planten, maar alles ziet er prima uit. Er zit een mooie groeipunt in het midden en de bladeren gaan steeds wijder uitstaan naarmate de plantjes groeien.

Wordt vervolgd...

 

1 Reactie op "Eeuwig spruitkool"

  1. hermanshoning schreef:

    Zelf zaad winnen en #koolsoorten onderling #kruisen via @modderbaard Eeuwig spruitkool < Modderbaard http://t.co/5B3DCdDVHG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *