Modderblog

Schootkippen

Vorig jaar hadden we nogal pech met de kuikens van de kippen en loopeenden. In de omgeving van de bostuin heerste een rattenplaag. Elke dag verdwenen er wel twee of drie kleintjes. Als we de laatste drie niet mee naar huis hadden genomen, was er geen enkele overgebleven. Tientallen zijn er verdwenen.

Dat hebben we dit jaar dus maar anders aangepakt. Zodra de eerste kuikens rond begonnen te wandelen, hebben we ze meegenomen naar huis. Mevrouw Modderbaard heeft een slimme ren gebouwd, zodat de kuikens niet het hele huis zouden onderpoepen. Om de kuikens warm te houden hebben we gebruik gemaakt van ouderwetse warmtekruiken. Uiteindelijk hebben we 14 kuikens naar huis gehaald, waarvan de eerste nu al weer terug naar de bostuin zijn verhuisd. Echte schootkippen zijn het geworden.

Zoveel kuikens in de woonkamer is niet echt een aanrader. Dat ga je serieus ruiken. Gelukkig zijn ze nu groot genoeg om in de achtertuin rond te scharrelen.
Onze kat laat ze helemaal met rust. Vogels die bij de huishouding horen zijn in zijn ogen geen prooi. Zelfs niet als ze speels een schijnaanval uitvoeren en hard zijn kant op rennen!

In de bostuin zijn inmiddels ook weer nieuwe kuikens uit het ei gekropen. Omdat het thuis al overbevolkt was, hebben we deze onder moeders vleugels gelaten. Geen één is er weggeroofd door de ratten. Hadden we dat maar eerder geweten.

Ook de kalkoenen hebben dit jaar al twee keer gezorgd voor nageslacht. In de tweede ronde zijn ze uitgebroed door de haan, maar dat is een ander verhaal...

7 Reacties op "Schootkippen"

 1. Joost Davina schreef:

  als jullie willen kan ik wel onze kuikenren langs brengen, zit een warmte lamp bij .
  wij hebben momenteel alle kuikens al in de ren op het land.
  ratvrij gelukkig vanwege die lieve bunzing die ons landje sinds 4 weken bewoond :-D

  1. Modderbaard schreef:

   Thx! :) Maar ze zitten inmiddels al lekker buiten, dus dat hoeft niet meer. Ik denk dat de tweede batch over een week of twee ook richting bostuin gaat!

  2. Joost Davina schreef:

   die bunzing is wel een aanrader trouwens :-P

  3. Joost Davina schreef:

   vandaag schoot die voor mijn tenen langs met 2 muizen in zn bek uit het aardbeienveld :-)

 2. Groengenot schreef:

  Haha, schootkippen! Wij hebben zo ooit een schooteendje gehad. Als ‘Thuis’ op tv begon, begon hij steeds heel hard te piepen en zweeg pas als hij mee mocht kijken op de zoon zijn schoot. 😜

 3. aldo schreef:

  Hadden hier vorig jaar een kloek die een (jonge)rat te grazen nam…s ochtends nachthok openen, kuikens vluchten naar buiten, daarachter een ratje en toen moeke die met een paar gerichte halen de rat afmaakte. toen toch ook maar even gaas voor het gaatje boven in het nachthok gemaak :)

  1. Wauw! Ik heb ze hier al wel muizen zien eten, maar nog geen ratten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *