De meeste mensen worden niet erg vrolijk van mollen in de moestuin. Maar wij koesteren ze. Geen mollenbestrijding in onze tuin en voedselbos.
De grond van onze tuin is voorheen bezet geweest door moestuiniers. Waar de paden lagen, is er sprake van sterk verdichte grond. De geur van de grond is onaangenaam zwavelachtig. Dat duidt op anaerobe verteringsprocessen. Bovenop groeit voornamelijk kweekgras en zuring. Ook dat duidt op slecht doorlaatbare grond.
Op de plaatsen waar we een moestuinveldje hebben gepland, spitten we de grond nu eenmalig. Zo wordt de grond weer wat luchtiger.
Om te voorkomen dat de grond opnieuw dichtslaat door de regen, dekken we de veldjes af met een flinke laag stromulch. We kiezen hier bewust voor stro, omdat de grond al erg stikstofrijk is. Zo voegen we toch wat organisch materiaal toe zonder het stikstofgehalte verder te verhogen.
In de komende maanden kan het bodemleven de spitaanslag weer wat te boven komen.
Vervelender dan de lokale verdichting op de oude paden is een hardere laag op gemiddeld zo'n 40cm diepte. Deze laag loopt onder vrijwel het hele terrein door. De laag is niet erg dik, maar zorgt wel voor een slechte afwatering. Op bepaalde plekken blijft er water staan als er veel regen valt in een korte tijd.
Gelukkig graven mollen gangen tot wel een meter diep als de grondwaterstand dat toelaat. Zo wordt die laag hier en daar mooi doorgebroken. Natuurlijk gaan een aantal diep wortelende planten (zoals smeerwortel, mierik en haverwortel) ons daar ook mee helpen.
In de bostuin gaat er geen spade de grond in om te spitten. Het is niet alleen te veel werk, maar het lijkt ons ook onnodig.
Natuurlijk gaat het dan nog wel even duren voordat de aangestampte grond weer wat losser is geworden, maar we hebben geduld. En onze ondergrondse vriendjes gaan helpen.
Er wordt natuurlijk wel eens een plantje opgetild, maar daar kunnen we ons niet zo druk over maken. Die plantjes worden niet door de mol opgegeten. Dus die groeit weer vrolijk verder op zijn molshoop. De schade door de mollen is te verwaarlozen in onze tuin.
Naast een flinke hoeveelheid aan regenwormen en insectenlarven eet de mol ook wel eens muizenjongen. En dat vinden we wel mooi. Vooral woelmuizen kunnen flink wat schade aanrichten aan de wortels van de jonge aanplant.
Een kennis van ons woont in een landelijke omgeving. Hij vertelde ons dat hij de enige in zijn omgeving was die niet aan mollenbestrijding deed.
Toen er een periode aanbrak met heel veel regen, stonden alle tuinen in de omgeving vol met water. Diepe grote plassen en zompige gazonnetjes. Maar bij hem was er niets aan de hand. Hij had een prachtig ontwateringssysteem onder de grond zitten.
Er zullen ook vast wel andere factoren een rol hebben gespeeld, maar het blijft een mooi verhaal.
; dus hoeft aanstaande zaterdag niet meer te kijken? ;) #WIDM
Heb altijd mollen in de tuin.