Modderblog

Oca

Nieuwsgierig naar de smaak kon ik het toch niet laten om vandaag een beetje oca op te graven.

De teelt van de oca (oxalis tuberosa) is eenvoudig. Bewaar de kleinste knolletjes om deze het jaar erop in maart in potten binnen uit te poten. Na de laatste vorst buiten uitplanten op ongeveer 30cm bij 30cm.
De plant vormt pas laat knollen en is bestand tegen een bodemtemperatuur van ongeveer -5º C. Een zachte herfst - zoals dit jaar - is dus perfect. Zo laat mogelijk oogsten! Na de oogst kun je de knollen onder zand bewaren.

De knolletjes bevatten oxaalzuur dat verdwijnt als je ze een paar dagen in de vensterbank in de zon legt. Oca kan gekookt en gebakken worden. De bladeren (en jonge stengels) zijn gekookt of rauw ook eetbaar.

4 Reacties op "Oca"

  1. Aad van hilst schreef:

    Mooie foto,s van een aantal mooie andesgroenten.
    Ben vorig jaar begonnen met de teelt van oa Mashua yakon en uluco.
    Eerste oogst van de yakon viel wat tegen gekweekt in grote container maar ga nu naar de volle grond. Ben erg benieuwd welke grondsoort U heeft. Mijn startplant was een nietig plantje van vereeken. Nu mooi uitgangsmateriaal van Jacques Hessen.

    Kunt U mij een aantal site s aanbevelen waar ik nog meer kan vinden over de teelt?
    Vriendelijke groet Aad van hilst.

    1. Onze Yakon komt van zandgrond. Voordat we er zijn gaan tuinieren heeft het een flink aantal jaren braak gelegen, dus het is redelijke mooie grond, rijk aan bodemleven. De opbrengst was behoorlijk dit jaar, Ik denk toch zeker zo’n 40 kilo van 4 planten. We bewaren ze in speciekuipen onder zand in de schuur. Ze blijven prima en worden steeds zoeter naarmate de tijd vordert. Eén van de planten kwam van Vreeken, de rest heb ik gekregen.
      Veel info over de kweek heb ik ook niet kunnen vinden, maar met de opbrengst die ik had, verander ik voorlopig niet zo veel. Na de oogst leg ik wel al het steel en bladmateriaal terug. Dan ligt de grond gedurende de winter niet helemaal braak. Verder misschien een heel klein beetje verteerde mest van onze kippen. That’s it.

    2. Ik bedenk me opeens… op de website van de WUR hebben ze een heel aardig rapport over de teeltmogelijkheden van Yakon. Deze is wel voor de professionele teler…

      1. Aad van Hilst schreef:

        Nu pas uw berichtje gelezen waarvoor dank… Inmiddels vol op aan het voorbereiden voor 2015. Interessante site gevonden http://www.cipotato.org met zeer veel info over Andes wortels. Groet Aad van Hilst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *