Modderblog

Oesterzwam kweken

Op mijn werk wordt dagelijks flink wat koffie gedronken. En dat levert een flinke hoeveelheid koffiedrab op. Bijna een emmer per week. Zonde om weg te gooien, toch?
Dat neem ik dus mee naar huis. Een geweldige aanvulling op de compost, maar we gebruiken het ook wel eens bij de bessenstruiken zoals blauwe bes en vossebes die van een wat zuurdere bodem houden.

Maar op koffieprut kun je ook prima oesterzwammen groeien.

We hebben al een stapeltje eikenhouten stammetjes geïnoculeerd met shiitake en oogsten daar zo af en toe een maaltje paddestoelen.
Oesterzwammen zijn daar een mooie aanvulling op en vereisen een stuk minder geduld. Het doorgroeien van een stammetje met shiitake kost ruim een jaar. Dat gaat met oesterzwam op koffiedik een stuk sneller!

We hebben nu de RotterZwam Growkit aangeschaft. Deze is bedoeld voor de wat kleinere hoeveelheden koffie, zoals er in een normaal huishouden gedronken wordt. Dus prima geschikt om het eens uit te proberen. De kit is gemaakt voor hergebruik. Als het eenmaal loopt, kun je 'm telkens weer opnieuw opstarten. Gewoon met je eigen broed.
Met de GrowKit kweek je de grijze oesterzwam (Pleurotus ostreatus). Duidelijke instructies worden meegeleverd.

Mocht het allemaal succesvol verlopen, dan starten we wat extra batches. Misschien wel met andere soorten oesterzwam, zoals de roze of de gele. De emmers halen we gewoon bij een cafetaria in de buurt. Die worden anders toch maar weggegooid!

1 Reactie op "Oesterzwam kweken"

  1. RotterZwam schreef:

    RT @Modderbaard: Cool! Zelf #oesterzwam kweken op koffieprut met de @RotterZwam Growkit: https://t.co/twZN4cIV5f https://t.co/s5ktgJXHSd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *