De Olijfkomkommer (Cyclanthera pedata) is een blijvertje in onze moestuin. Met een paar planten heb je gemakkelijk je hele hek vol met deze kleine groene vruchtjes. De smaak lijkt erg op komkommer, maar dan knapperiger. We hebben meer oogst dan we nu op kunnen eten. Gelukkig zijn ze ook goed in te leggen in zuur. Dat gaan we dus maar doen.
Een winnaar!
Hoe?
- Begin april binnen voorzaaien.
- Na half mei uitplanten, Geef ruimte! (1 m² per plant) en zorg dat de plant ergens tegenaan kan klimmen. Een hek is ideaal, maar bamboestokken schijnen ook te kunnen.
- Oogst de vruchtjes juli t/m oktober als ze de grootte van een olijf hebben.
- Laat wat vruchten zitten en volledig afrijpen voor het zaad, zodat je het jaar er op weer kunt zaaien!
Oudere olijfkomkommers zijn overigens ook goed eetbaar. Haal dan wel eerst de zaden er uit. Vervolgens vullen met gekruid gehakt o.i.d.
Heb je al een goed hek om deze vol mee te krijgen? ;-)