Modderblog

Yacón in bloei!

Yacón kweken

Op het internet was ik de Yacón of appelwortel (Polymnia sonchifolia) al een paar keer tegengekomen en de omschrijvingen van de smaak van de knollen hadden mijn nieuwsgierigheid gewekt: appel, meloen en peer met een stevige textuur. Maar ook kastanje en banaan. Een ondergrondse knol met de smaak van fruit!
De plant maakt twee soorten knollen: broedknollen die kunnen worden gebruikt om de plant te vermeerderen en grote knollen die we kunnen eten. Een stengeldeel met wat broedknollen kun je in een pot zand laten overwinteren en het voorjaar erop in de tuin uitplanten.

A. uit Drenthe was zo sympathiek om mij afgelopen november wat een stuk stengel met broedknollen te geven. Deze heb ik in scherp zand in de kelder bewaard.
Half februari kwam het eerste bleke groen boven en heb ik ze snel in potgrond in de woonkamer op de vensterbank neergezet. Het weer was zacht, dus in de tweede week van mei zijn ze al buiten de grond in gegaan.

Nu - zo'n vijf maanden later - heb ik inmiddels een flink Yacónbos in de tuin. De planten zijn ruim 2 meter hoog. Oogsten moet voor de eerste vorst, maar ik laat ze zo lang mogelijk staan als kan. Hoe langer ze kunnen groeien hoe meer knollen ik straks heb.

Hoe?

  • Voorkweken van broedknollen in maart/april binnen in een pot.
  • Na half mei uitplanten op ongeveer 1 m² per plant. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur.
  • De knollen kun je uitgraven zodra het blad teruggaat in levenskracht, maar in ieder geval voor de eerste vorst!
  • De knollen zijn goed te bewaren in de kelder of een andere koele plaats. Hoe langer je ze bewaard hoe zoeter ze worden.
  • Bewaar ook stukken stengel met wat broedknollen in zand, zodat je het volgende seizoen ook kunt planten.

Nog heel even geduld voordat ik het kan proeven. Wordt vervolgd...

14 Reacties op "Yacón kweken"

  1. aldo drenthe schreef:

    RT @Modderbaard: De omschrijvingen van de smaak van de Yacón hadden mijn nieuwsgierigheid gewekt: appel, … http://t.co/GeHAapSID8 http:/…

  2. Lieven schreef:

    Zelf hebben we in Vlaanderen al expertise op kleine schaal:
    Frank Van Keirsbilck, Luc Vanhoegaerden en ikzelf en enkele andere specialisten kweken volop yacon
    Er zijn verschillende rassen in omloop en op proef; de variëteit Morado springt er voorlopig bij mij uit.
    zie het artikel van Luc Vanhoegaerden, zomer 2011 in Seizoenen, het tijdschrift van http://www.velt.be
    de teelt wordt ook beschreven in het nieuwe Handboek van http://www.velt.be
    Ook heb ik in 2012/2013 ongeveer 50 yaconplanten verspreid. Ik hoor intussen van geen enkele van die tuiniers dat ze nog yacon kweken.

    De voordelen van yacon zijn bekend:
    ziekteongevoeligheid
    over het algemeen gemakkelijke teeltwijze, dus zeker geschikt voor biologische teelt
    geen probleem voor de teeltwisseling, integendeel
    zoet zonder calorieën
    goed voor diabetici etc
    in veel gerechten te verwerken (zelf eet ik ze liefst onverwerkt)

    Ik heb intussen de volgende knelpunten vastgesteld voor het doorbreken van deze groente:
    de beschikbaarheid van plantmateriaal: ik ken slechts enkele adressen;
    het zelf vermeerderen van plantmateriaal is niet zo moeilijk, maar toch wat ingewikkelder dan bijvoorbeeld bij aardappel;
    voorkweken onder koud glas is noodzakelijk voor een goede productie; je kunt pas uitplanten na 15/05
    de trage jeugdgroei: slimme tuiniers passen dan uiteraard tussenteelt toe
    de planten nemen uiteindelijk veel plaats in;
    de lange teeltduur: je kunt pas oogsten na de eerste vorst
    het uitzicht van de knollen: ze zijn onregelmatig, en bij bewaring kunnen ze wat verschrompelen, waardoor ze niet meer zo mooi ogen
    het bewaren van de knollen: vorstvrij, best met de aarde er nog aan (op grote schaal zal er wel anders bewaard worden);
    de zoetheid van de knol komt pas tot uiting na enkele weken bewaring.
    Ik stel vast dat onder amateurs of bij (CSA-)boeren yacon nog niet echt doorbreekt; dit kan liggen aan bovenstaande technische drempels, maar vooral aan de onbekendheid. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet, zegt het spreekwoord.
    https://leden.inagro.be/DNN_DropZone/Publicaties/306/flyer_yacon.pdf

    1. Goede info! :)

      Nieuw voor mij is dat de oogst pas ná de eerste vorst is. Ik was van plan ‘m zo kort mogelijk vóór de eerste vorst uit de grond te halen!

      Ik heb zelf eigenlijk geen idee welke variëteit(en) ik zelf in de grond heb zitten…

      Ik moet wel zeggen dat er op dit moment nog niet erg veel info is te vinden over de teelt, bewaring en recepten met de Yacón. Het is voor mij nu de eerste keer, dus ik ben benieuwd!

    2. Bob Demuynck schreef:

      Bewaren in wit zand in de kelder levert mij nu einde mei nog superverse knollen! (Geoogst in november vorig jaar.)

  3. Stefan schreef:

    Ik heb afgelopen najaar enkele broedknollen besteld.
    Best prijzig, 7 “steeltjes” met knol-achtige uitstulpingen.
    Is het mogelijk de knolletjes van het steeltje te breken zodat ik meer Yacon-planten krijg dan alleen deze 7 ???
    Alvast bedankt, grt Stefan
    Stefan.m@hotmail.nl

    1. Als je 7 planten hebt, zou ik me daar niet zo druk over maken, of je moet een weeshuis te eten willen geven.
      We hadden afgelopen seizoen 4 planten. Die gaven ieder tussen de 7 en 15kg aan knollen. De knollen zijn in de schuur in zand ingekuild en we eten er met ons drieën nog steeds van.

      Des te groter de ‘wond’ aan het knolletje is, des te groter is de kans dat ie gaat schimmelen.
      De stelen met broedknollen hebben we wel gescheurd voordat we ze hebben opgepot, maar meer in een soort van clusters, waarbij we niet teveel hebben willen beschadigen. De kleine broedknolletjes die ongewild toch afbraken werden snel zacht merkten we.
      Maar in theorie kan iedere broedknol met een paar ogen uitlopen, mits ie niet te veel is beschadigd. Anders probeer je het meet eentje uit, dan weet je het voor volgend jaar… ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig hoeveel schade de broedknolletjes kunnen oplopen zonder weg te rotten… ;)

      Succes!

    2. Bob Demuynck schreef:

      Je kan zelfs stekjes nemen en laten wortelen – ooit gedaan nadat woelratten de wortels hadden weggevreten!

  4. Stefan schreef:

    Hallo,

    Ik heb voor 2 weken geleden mijn yacon-broedknolletjes in potten met aarde gepoot om ze voor te laten groeien.
    Ze staan nu in huis voor het raam.
    Slecht ééntje van de 7 komt nu op.
    Bij de andere zie ik duidelijk sporen van schimmel.
    Bij het oppoten van de knolletjes was bij 2 van de knolletjes al een beetje uitwendige schimmel te zien. Dit heb ik zoveel mogelijk schoon gemaakt met een keukenpapiertje.
    Zouden de rest van de knolletjes nog te redden zijn op de een of andere manier ?
    Wat kunt U mij adviseren ?

    1. Hallo Stefan,

      Als je de knolletjes in beschimmelde staat hebt gekregen, zou ik zeker even contact opnemen met de leverancier.

      Het kan ook zijn dat je ze hebt bewaard onder te vochtige en/of te warme omstandigheden. Wij bewaren de yacon in grote aardewerken potten onder licht vochtig scherp zand. Bovenop het zand leggen we altijd een laagje van wat stro. Plastic potten ademen niet en dat kan kan problemen geven als het zand te nat is, zeker als er een deksel op zit. Als we merken dat het zand kurkdroog is, maken we het zand weer een klein beetje vochtig. Het vocht is alleen maar om te voorkomen dat de knollen uitdrogen, niet om ze te laten ‘drinken’.

      Ook als we de knollen oppotten doen we dat niet in natte aarde. We houden de grond een klein beetke vochtig, meer is niet nodig. Pas als er echt groen blad is, geven we af en toe wat water.

      Het kan ook zijn dat je gewoon nog even moet wachten. Bij ons staat er in sommige potten al een stevig plantje, terwijl er in andere potten net een groen puntje boven de aarde komt. Hoe kleiner het stuk pootgoed, hoe langer het duurt voor je ook iets boven de grond ziet. Hoe diep heb je ze gepoot? Ik zou even afwachten. Als het is gaan rotten is er sowieso niet veel meer aan te redden.

      Ter verduidelijking van het onderlinge verschil: Onderstaande foto’s heb ik net gemaakt. Deze planten zijn allemaal begin maart opgepot.

      Yacon, 20cm hoog

      Deze

  5. Stefan schreef:

    Hallo

    Ik heb de knollen in een doosje in zand bewaard. Een week of 8 geleden was het zand zó droog dat ik het wat vochtig heb gemaakt. Maar waarschijnlijk te nat.
    Bedankt voor het antwoord en voor het plaatsen van de foto’s. Hier zijn inderdaad duidelijk grote verschillen te zien.

  6. Stefan schreef:

    Meneer Modderbaard;

    Ik heb gedaan wat je gezegt hebt en nog een tijdje gewacht met weggooien :)

    Er is mij gebleken dat zelfs hier binnenshuis, achter het raam er verschillen van 4 weken kunnen ontstaan m.b.t. Opkomen van de planten.
    Ik heb er nu vier over. Drie van een centimeter of 15 en één van 1 centimeter.
    Ze staan nu ca. 2 weken buiten en hebben wat last gehad van de lage nachtelijke temperaturen.
    Ik heb het idee dat t nu stabiel is.
    Zou het verstandig zijn, ze bij te mesten ?

    1. Ik zou Yakon niet al te veel bemesten. Laat maar gewoon groeien nu. :)

  7. Ria Visser schreef:

    Goede avond, 16 – 30 april 2019
    Ik heb mijn 4 yacon knollen, onder plastic zak, grond vochtig beetje water in het bakje.
    Ze groeien goed. Na 14 dagen staat al een 18 cm boven de grond.
    Morgen plastic zak eraf. Ben heel erg benieuwd.🙋🏻

    1. Mooi om te horen!

      We gebruiken zelf geen zakjes, zonder gaat het ook altijd prima. meestal zijn de planten hier ook al behoorlijk groot als we ze gaan uitplanten. Dat is soms wel een lastig met het vervoer op de fiets naar de tuin… :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *