Modderblog

Roofmijt tegen varroa

Hoe schoner iets is, hoe beter, is de algemene perceptie. Kleine krioelende beestjes zijn eng. En de dingen die we niet met het blote oog kunnen zien, zijn nog veel enger.
Poetsen. Ontsmetten. Dettol bij de kraan. Chloor op het stoepje. We vergeten wel eens dat het merendeel van de bacteriën en beestjes helemaal niet pathogeen of gevaarlijk zijn. Ze werken hun ziekmakende en schadelijke broertjes vaak zelfs tegen.

Dit is een mooie analogie voor een moderne bijenkast. Schoon en vrij van alles wat er naast de bijen in zou kunnen leven.
Er wordt veel gewerkt met mierenzuur of oxaalzuur om de varroa kwijt te raken. En met de slechterikken gaan potentieel ook veel goede mee. Voor de bijen is het ook niet prettig. Verre van dat.

Wat nou als we het eens omdraaien? Als we de natuur een klein beetje imiteren?

Wanneer bijen in de natuur in - bijvoorbeeld - een holle boom wonen, ligt de bodem van hun woning vol met natuurlijk organisch materiaal. In dat materiaal kan van alles wonen en zich voortplanten. Beestjes die misschien ook wel graag wat varroa lusten.

In een vorig stukje schreef ik al over de inzet van roofmijt en pseudoschorpioen tegen varroa.
Beide houden wel van een licht vochtige strooisellaag. Daar leven ze tenslotte ook in het wild in Nederland. Een dergelijke biotoop zou een mooie uitvalsbasis zijn in of bij een bijenkast!

In de handel zijn voor de bestrijding van bloedluizen bij kippen patronen met roofmijt verkrijgbaar om in het kippenhok te hangen. Maar deze zijn helaas niet zo praktisch in een bijenkast.
Mevrouw Modderbaard kwam met het idee om sluitblokken voor de kast zodaning te maken dat ze gemakkelijk te vullen zijn met organisch materiaal (zie afbeelding). Roofdiertjes er in en klaar!

Komend voorjaar willen we een experiment opzetten:
In iedere bijenkast gaat een sluitblok met organisch materiaal om een strooisellaag te imiteren. Vervolgens zetten we daar de roofmijten (Stratiolaelaps scimitus) in uit. We zijn benieuwd naar de uitkomst!

Her en der zijn we ook wat informatie tegengekomen over een pseudoschorpioen (Chelifer Cancroides) die ook varroa eet en kan leven in bijenkasten. Deze optie zijn we nog aan het onderzoeken...

We hebben nog niet veel ervaringen kunnen vinden van imkers die met de roofmijten werken of hebben gewerkt. We zijn erg benieuwd naar de positieve en negatieve ervaringen van anderen. Ook met betrekking tot de pseudoschorpioen.

8 Reacties op "Roofmijt tegen varroa"

  1. Anita Marskamp schreef:

    Ik ben benieuwd. Ik ben persoonlijk meer geïnteresseerd in het versterken van volken. #PoetsgedragVerhogen

  2. hermanshoning schreef:

    Gezocht:#Imkers die met roofmijten werken of hebben gewerkt #Roofmijt tegen #varroa < Modderbaard http://t.co/wyInP6gFt6

    1. Wij hebben een kleine imkerij met circa 30 volken en werken sinds dit jaar uitsluitend met roofmijt.

      http://Www.Bijenweelde.nl
      Meerloseweg 23
      5861 AB Wanssum

  3. Ymir. schreef:

    RT @HermansHoning: Gezocht:#Imkers die met roofmijten werken of hebben gewerkt #Roofmijt tegen #varroa < Modderbaard http://t.co/wyInP6gFt6

  4. bijenbrigade schreef:

    RT @HermansHoning: Gezocht:#Imkers die met roofmijten werken of hebben gewerkt #Roofmijt tegen #varroa < Modderbaard http://t.co/wyInP6gFt6

  5. Zijlstra schreef:

    RT @HermansHoning: Gezocht:#Imkers die met roofmijten werken of hebben gewerkt #Roofmijt tegen #varroa < Modderbaard http://t.co/wyInP6gFt6

  6. Bram schreef:

    Hallo,

    Reeds enige tijd speel ik ook met het idee om roofmijten los te laten op mijn bijenkastjes. Lijkt mij een stuk veiliger dan andere behandelingen.
    Kunt u al enige feedback geven of dit een doeltreffende behandeling blijkt te zijn?

    alvast bedankt.

    1. We hebben het idee dat de roofmijten niet uit zichzelf in de kast blijven zitten. Ze lijken naar buiten te lopen en op hun route door de kast naar buiten snacken ze dan van de varroa.
      We hebben de roofmijt niet geplaatst met de speciale houders van Refona. Ze wonen graag in de strooisellaag, dus het zou heel goed kunnen dat het met een patroon heel goed werkt.

      Ik moet wel zeggen dat onze volken (zonder bestrijding) eigenlijk nauwelijks last hebben van varroa. De kasten staan in een omgeving waar een dikke mulchlaag van organisch materiaal op de bodem ligt. Het is niet ondenkbaar dat daar nu veel roofmijten in wonen, die een tripje naar boven nemen en even lekker op varroajacht gaan in de kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *