Modderblog

Varkenskop inmaken

In de diepvries hadden we nog een halve varkenskop liggen. Aanvankelijk was het de bedoeling om er balkenbrij van te maken, maar de lever hadden we al opgemaakt. Dat werd dus wat lastig.

Iets anders dan maar.

Googelend op zoek naar inspiratie kwam ik een video tegen van twee Belgen die de kop inmaakten in weckpotten. Koken uit grootmoeders tijd. Maar natuurlijk niet zonder eerst het één en ander naar eigen hand te hebben gezet.

De bereiding kost wel even wat tijd. Begin niet te laat, want anders wordt het nachtwerk!

Benodigdheden:

 • halve varkenskop (ruim 2 kg)
 • runderschenkel (350 gr)
 • 2 eetlepels azijn
 • 2 grote uien
 • hele bol knoflook en wat losse teentjes
 • 2 winterwortelen
 • 3 stelen bleekselderij
 • 1 prei
 • paar stengeltjes bosui (...of pijplook, sjalotjes)
 • verse tuinkruiden voor de bouillon zoals een takje rozemarijn, laurierblaadjes, een bosje peterselie etc.
 • Peper en zout

Bak de schenkel licht aan in wat roomboter. Leg de halve varkenskop in de pan en kieper er drie liter water plus de twee eetlepels azijn overheen. De groenten gaan we niet in nette kleine stukjes snijden, dus: voeg de uien met schil en al in helften toe. Snij de bol knoflook overdwars door en gooi in de pan inclusief schil. Snij een wortel en twee stengels bleekselderij in grote stukken en doe ook deze in de pan. Bewaar ongeveer een decimeter van de prei en gooi de rest erbij. Voeg als laatste de verse kruiden toe, veel peper en zout naar smaak.
Zodra het kookt het vuur laagdraaien en een uurtje of zes(!) laten doorpruttelen.

Snij de overgebleven groenten fijn. Het vlees is goed als het niet meer aan de botten vastzit en er bijna letterlijk vanaf valt.
Vis de stukken varkenskop uit de pan en haal al het vlees er af. Idem voor de schenkel natuurlijk. Een schuimspaan is handig!

Snij het vlees in flink grote stukken en stop een laag in een weckpot. Vervolgens een laagje fijngesneden groenten, dan weer een laag vlees. Als de pot redelijk vol zit nog even afvullen met een paar scheppen van de overgebleven bouillon. Filter de rest van de bouillon. Het is een goede basis voor een fijne soep!

Laat de gesloten weckpotten vervolgens nog ruim twee uur in een pan met kokend water steriliseren. Dat bevordert de houdbaarheid, al was het hier heel snel op...

3 Reacties op "Varkenskop inmaken"

 1. Frank schreef:

  Iel!!!! Daar is niet eens een kop in te herkennen. Ziet er een beetje vies uit!

 2. Tim schreef:

  is dat varken wel kosher geslacht?

 3. Berend. Plaggenborg schreef:

  Eindelijk gevonden waar ik al een hele tijd naar zoek. ik ga hier zeker mee aan de slag dit vond ik vroeger bijzonder lekker .maar je kunt het bij geen enkele slager meer kopen. ik blij dat ik deze site heb gevonden dankje wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *