Modderblog

Winterverhuizing

Eigenlijk waren we niet echt tevreden met de standplaats van de bijen in de tuin. Ze staan er vrij koud en zelfs wat vochtig. Niet echt ideaal voor de winter.

Bijen zijn erg gehecht aan hun standplaats. Aan de hand van landmarks en de stand van de zon vinden ze hun weg naar huis altijd weer terug. Niet zo handig als bij thuiskomst blijkt dat hun huis opeens is verplaatst. Gelukkig zijn de bijen het grootste deel van de winter altijd thuis. Buiten is het te koud en daar houden ze niet van. In de kast zitten ze allemaal gezellig op een tros. Daar houden ze elkaar warm. Als ze langer dan twee tot vier weken binnen hebben gezeten (bij koud weer), zullen ze zich altijd eerst opnieuw heroriënteren op de omgeving. Dan verdwalen ze niet. Blijkbaar zijn ze kort van geheugen.

Voor ons allemaal handig want met het weer van de afgelopen weken zijn ze niet buiten geweest. Ideaal om ze te verplaatsen. Maar ook wel een beetje eng. Als een bij uit de tros valt en het is te koud (beneden een graad of vijf), dan kan ze niet meer omhoog klimmen en is ze verloren. Voorzichtigheid met verplaatsen is dus geboden.
Ook wanneer de bijen verstoord worden heeft dat nadelige gevolgen. De tros wordt minder compact en er gaat warmte verloren. Dat moeten ze compenseren met voedsel en dat gaat ten koste van de wintervoorraad.

Vandaag was een relatief warme dag. De temperatuur precies op de grens. Bij de bijenkast van de buren waren er zelfs een aantal aan het vliegen. Bij onze kasten was het doodstil. Te koud op die plek.
Maar als we te lang wachten met verplaatsen en onze bijen gaan vliegen, kunnen we ze niet meer verplaatsen omdat ze zich al hebben georiënteerd op de omgeving (invliegen). Verplaatsen bij een teveel aan kou kan veel negatieve impact hebben. Lang hebben we getwijfeld. Veel gelezen en gediscussieerd. Uiteindelijk heeft een telefoontje naar ervaren oud-imker H.P. ons de knoop doen doorhakken. Verhuizen!

De nieuwe plek is ideaal. De vliegopening staat op het zuiden. In de winter staat de zon op de kast en geeft zo warmte. Dat spaart energie. Maar als de zon hoog staat in de zomer heeft de kast schaduw. Mooier kan het bijna niet.

Nadat de kasten verplaatst waren, stonden ze in een bleek maar warm winterzonnetje. Dat had meteen tot gevolg dat er een paar bijen eventjes hebben ingevlogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *