Modderblog

Kimchi

Collega GJ ging op vakantie en had derhalve een tas uit zijn biologische groentepakket te vergeven. Mooi voor mij, maar ook wel een beetje veel in combinatie met ons eigen groentepakket. Aan weggooien doen we niet, dus inmaken was een goede optie. In het pakket zaten een Chinese kool, bieten, paksoi, en komatsuna. En gezien ik de laatste tijd toch al bezig ben met het verkennen van de wereld van de melkzuurfermentatie lag het voor de hand om er kimchi van te maken.

Kimchi is een van oorsprong Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Oosterse zuurkool, zeg maar. De oudste verwijzingen naar kimchi gaan van 2600 tot 3000 jaar terug en kimchi wordt in Korea bij vrijwel iedere maaltijd gegeten. Dan moet het wel lekker zijn zou je zo denken. En gezond ook nog, als ik een heleboel websites mag geloven.
Aan de slag dus.

Bij het recept heb je wei nodig, dit kun je eenvoudig zelf maken. In een eerder recept beschreef ik hoe ik het van yoghurt maakte. Deze keer maakte ik het (volgens hetzelfde procedé) van een mengsel van een halve liter Griekse yoghurt en een bekertje crème fraîche. De hangop die dit opleverde was zachter - en naar mijn mening beter - van smaak dan de pure yoghurtvariant. Bijna roomkaas.

Ingrediënten:

  • Chinese kool
  • Twee winterwortelen
  • Een handje broccoliroosjes
  • Bosje bosui
  • Flink stuk gemberwortel
  • 6 teentjes knoflook
  • theelepel korianderzaad
  • Flinke theelepel gedroogde chilisnippers
  • Eetlepel zout
  • 4 eetlepels wei

Verwijder het hart van de kool en snijd de kool in dunne reepjes. Hak de broccoli fijn. Rasp de wortel. Schil de gember en rasp deze vervolgens ook. Snijd de bosui in ringetjes en de knoflook in dunne plakjes. Doe vervolgens alle groenten met de kruiden, het zout en de wei in een kom en kneus de groente met een stamper of ander keukengereedschap. Hierbij komt vocht vrij. Vervolgens alles in een inmaakpot doen een goed aanduwen tot de groente volledig onder zijn eigen vocht staat. Deksel erop en een paar dagen op kamertemperatuur laten staan. Daarna koel en donker bewaren.

Nadat ik alle groenten in de inmaakpot had gestopt kwam ik tot conclusie dat de weckfles van anderhalve liter misschien toch wat te veel pot was voor deze hoeveelheid kimchi. De kleinere inmaakpotten zaten sinds afgelopen week allemaal al vol met wijnbladeren, dus de enige optie was om gewoon nog wat extra kimchi te maken.
De Chinese kool was op, maar met de komatsuna moest het ook wel lukken. Ik heb grofweg bovenstaande recept gebruikt met de komatsuna, een courgette, een grote wortel en een bosje stengelui uit de tuin (uiteraard met de chili, knoflook, korianderzaad, gember, wei en zout). Pot vol. Klaar.

1 Reactie op "Kimchi"

  1. Cleem schreef:

    En, was het lekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *