Modderblog

Akkerknoflook

Babington leek - of in gewoon Nederlands - akkerknoflook (Allium ampeloprasum var. babingtonii) groeit van origine in het zuidwesten van Engeland. Ik heb 'm drie jaar geleden geplant en nu staat ie - bijna twee meter hoog -  voor het eerst in bloei!

Net als bij boomui lopen de broedknolletjes vrijwel meteen uit in de bloem. Dit najaar gaan ze de grond in, dan hebben we ook voldoende om er van te kunnen oogsten!

4 Reacties op "Akkerknoflook"

 1. Mirjam de biomiep schreef:

  Wat grappig. Ze gaan ook direct bloeien. Die oerprei van mij doet nog niks. Beetje slappe hap dat spul of misschien staan ze op de verkeerde plek. De gewone prei schiet wel in de knop. Zaad hoef ik dus niet te kopen volgend jaar.

  1. De oerprei is een ander soort. Deze kun je vermenigvuldigen door na een jaar de plant weer op te graven. Je ziet dat er naast het oorspronkelijke bolletje er nu een stuk of zes zijn bijgekomen, die kun je dan weer los uitplanten.

   1. Mirjam de biomiep schreef:

    Ja, ik dacht olifanten knoflook te kopen maar het was dus oerprei. Ze zijn van vorig jaar dus hebben zich inderdaad vermeerderd een beetje. Vind ze alleen klein van stuk. Niet echt een panvuller. Gewone prei zaaien gaat een stuk sneller. Het is nog een beetje aftasten welke vaste gewassen de moeite waard zijn voor mij. Ik denk dat het altijd wel een mengelmoes blijft van eenjarig en vast. Uitzaaiers vind ik ook wel interessant. Veldsla en winter postelein enzo. Heb ik me hélemaal klem in gevreten dit jaar. Dat overwinterende spul (ui gewassen, kolen, etc.) en vroege bladgewas leg ik écht de nadruk op dit jaar. Die hungry gap is lastig dicht te krijgen. Dacht, dat lukt wel. Niks is lastiger.

 2. hermanshoning schreef:

  RT @Modderbaard: Babington leek – of in gewoon Nederlands – akkerknoflook. Drie jaar geleden geplant en nu eindelijk in bloei! https://t.co…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *