Modderblog

Het wonder van Scheemda

Normaal verbouwen we ieder jaar peultjes of sugar snaps. Maar begin dit jaar kregen wij wat zaden van de doperwt "Het wonder van Scheemda". En die oude landrassen zijn natuurlijk veel leuker dan de duizend-in-een-dozijn rassen. Ik heb het tuinplan dan ook meteen aangepast.

Gisteren kwam de eerste oogst binnen en die gaan we morgen proeven. Als de smaak ook bevalt, blijf ik 'm zeker telen. Uit eigen zaad dan natuurlijk. Op het oog ziet het er in ieder geval allemaal erg goed uit en de opbrengst valt ook niks tegen.

Veel van de oude rassen - en daarmee de genetische diversiteit - verdwijnen langzaam maar zeker. We proberen zelf een aantal gewassen in stand te houden die het op onze tuin goed doen. Dit lijkt vooralsnog een mooie kandidaat!

1 Reactie op "Het wonder van Scheemda"

  1. Mirjam de biomiep schreef:

    Mmm, lekker! Zo vers krijg je ze in de winkel niet! Ik eet ook al een paar dagen erwtjes met de eerste worteltjes maar die mogen nog geen naam hebben. Kan er niet afblijven. Ik heb die gedroogde van Brandwijk van de groenteboer maar gezaaid plus al mijn restjes. Dat lukte en ze zijn best te pruimen! Kapucijners ook zo maar die zijn nog niet klaar. Volgens mij ben ik de peultjes straal vergeten of is dat die rij die niet op is gekomen. (de vogels gaan altijd aan de haal met die gekleurde etiketten!) Ik heb dit jaar maar eens grotere hoeveelheden erwt-achtigen gezaaid. Ik heb altijd het idee dat er net zo veel af komt als je in de grond stopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *