Modderblog

Augurken inmaken

Augurken inmaken

Het is eigenlijk helemaal niet zo vreemd om midden in de winter een recept te plaatsen over het inmaken van augurken. Je moet tenslotte wel eerst even van je receptuur hebben geproefd om te weten of het ook in orde is.

In het jaarlijkse kerstpakket van vorige maand zat de traditionele pot met zoet/zure augurken en uitjes. Het interessante van deze potten is dat ze altijd precies hetzelfde smaken. De monotonie van de supermarkt. Maar het is ook goed vergelijkingsmateriaal om eens te kijken of onze huisvlijtvariant ook wel echt zo goed is als wij zelf denken. En dat pakte gelukkig positief uit.

Ingewikkeld is het helemaal niet.
Werk schoon! Kook de weckflessen of jampotten uit voordat je ze gebruikt.

Als de augurken zijn geplukt, eerst even goed schoonschrobben met een borsteltje. Een nagelborsteltje werkt perfect. Haal meteen de zwarte stekeltjes van de augurken af. Vervolgens droogdeppen, in een schaal of op een diep bord leggen en er heel ruim zout overheen strooien. Wegzetten en minimaal 24 uur laten staan.

Spoel het zout van de augurken. Zet vervolgens een mengsel van 250ml water en 250ml azijn op het vuur en verwarm het. Voeg een theelepeltje honing toe en laat dat oplossen.

Grote augurken kun je eventueel in plakjes snijden. Stop de augurken in de pot en voeg inmaakkruiden naar smaak toe. Een mooie basis is bijvoorbeeld: wat korianderzaad, 5 peperkorrels, laurierblaadje, 2 teentjes knoflook en een takje dille. Maak je eigen variaties en kijk wat het beste resultaat geeft! Denk onder andere aan bloemen van bieslook, venkel, jeneverbessen, mosterdzaad, dragon. Ook met de groenten kun je varieren. Bijvoorbeeld: wortel, bloemkool, ui, paprika enz. Maar hou het simpel, dat werkt altijd het best!

Giet vervolgens de inmiddels wat afgekoelde azijn in de jampot of weckpot totdat alles net onder het vocht staat. Deksel er op en minimaal 6 weken wachten.

8 Reacties op "Augurken inmaken"

  1. DANNY schreef:

    Vraagje jeroen… Bij mij wordt het in de avond best koud en ik ga in de nacht ook geen kachel aandoen… Werkt fermenteren onder de 15 graden wel? En heeft de pot licht nodig? Zo niet dan kan ik ze in de meterkast zetten daar is het warm. Thnx

    1. Inmaken in azijn is geen fermenteren. Dus temperaturen onder de 15 graden zullen geen negatieve invloed hebben. De pot moet wel het liefst in het donker staan. Een voorraadkast-, of kelder is wat dat betreft ideaal.
      Ik zou een pot met groenten ingelegd in azijn liever in een koel keukenkastje bewaren dan in een warme meterkast.

      1. DANNY schreef:

        Hey bedankt man! Weer wat geleerd! Heeft inmaken in azijn ook gezondheids voordelen of is het gewoon lekker?

        1. Het is een manier om groenten lang te kunnen bewaren. Je hebt niet de voordelen van al die toffe organismen zoals bij het fermenteren.

        2. Yuri schreef:

          Nouja,

          Je legt de augurken eerst een nacht op zout. In principe begin je op deze manier fermentatie, door azijn toe te voegen verkom je geen fermentatie. Je verkomt alleen de groei van bepaalde micro-organisme. Gisten en melkzuurbacterien zullen zolang er suikers aanwezig zijn en de PH van je mengsel niet te laag is gewoon ontwikkelen. (Ook als de temperatuur van de omgeving lager is dan 15 graden.) Als je merkt dat er koolzuur op je product zit dan is het dus alsnog gefermenteerd.

          Fermentatie door gist of melkzuurbacterien biedt een langere houdbaarheid juist doordat het product zuur wordt. Fermentatie gaat door tot de ‘voedingsstoffen’ voor het microorganisme is opgebruikt, of todat je zelf de mircroorganisme afdoodt, bijvoorbeeld door het product te verhitten. De microorganisme voeden zich aan vrije suikers, bijvoorbeeld uit de honing. Wil je een zoetzure smaak geven aan je product, zoals in het recept hier boven, dan is het verstandig om het vocht dat je toevoegt, kokend toe te voegen, je kunt daarna de weckpotten nog even in kokend water leggen om zo een nog sterieler product te krijgen.

          Wil je die toffe microorganisme, dan hoeft dat niet (opkoken), dan is het wel verstandig iets meer suiker toe te voegen. Let wel op dat de weckpot dan onder druk kan komen te staan. Te veel suiker zal de deksel van de pot doen klappen, en dat levert een vieze bende op. Het is daarom verstandig om je product te laten fermenteren onder bijvoorbeeld een natte doek die je dagelijks vervangt, of een waterslot. Je kunt het product op pot doen wanneer het is uitgefermenteerd. Het is ook verstandig om dit juist in een koele donkere omgeving te doen. Het gaat iets trager maar het is beter te controleren!

  2. Frank schreef:

    Ik heb ook ooit augurken ingemaakt: ik heb toen namelijk met 13-0 gewonnen! ;-)

  3. Evert schreef:

    Wij hebben een enorm blik augurken gekregen. Dit krijgen wij nooit in 1 keer op. Is het mogelijk om de inhoud van het blik ver meerdere potten te verdelen? Kan ik dan het vocht gebruiken uit het blik, of moet ik nieuw vocht maken? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *