Modderblog

Bietenzuurkool

Bietenzuurkool

Deze roodgekleurde variant op de klassieke zuurkoolstamppot is snel klaar. De bereiding is zo simpel dat je eigenlijk niet eens van een recept kunt spreken.
Maar gezien het hier thuis één van de grote winterfavorieten is, maak ik de bereiding toch maar wereldkundig.

Ingrediënten:

  • Ongeveer een halve kilo zuurkool, natuurlijk het liefst zelf gefermenteerd
  • 4-8 gekookte rode bieten
  • Worst of rookworst. (Stoofvlees combineert ook geweldig)

Kook eerst de bieten:

  • Draai het loof van de bieten af en verwijder de wortels met een mesje.
  • Maak de bieten goed schoon onder de kraan.
  • Doe de bieten zodanig in een pan dat ze net onder water staan.
  • Breng de bieten aan de kook.
  • Kook de bieten in 3 kwartier tot een uur gaar. Met een vork kun je controleren of ze ook van binnen zacht zijn.
  • Giet ze af. Even afkoelen met koud water en 'knijp' ze uit hun velletje.

Snijd de gekookte bieten in blokjes. Samen met de zuurkool rustig verwarmen in een pan. Af en toe voorzichtig omscheppen terwijl je de worst klaarmaakt. That's it!

4 Reacties op "Bietenzuurkool"

  1. Nienke schreef:

    Ha! Ik dacht bij bietenzuurkool aan gefermenteerde bietjes. Dat lijkt me lekker. Tot nu toe heeft mijn Wettige Echtgenerd (ook wel De Grote Fermentator) dat alleen nog geprobeerd met snijbiet (en bloemkool, groene tomaten etc.). Maar dit brengt mij op een idee… binnenkort eerst dit recept maar eens uitproberen, en dan over een week of drie échte bietenzuurkool. Of zuurbiet. Of hoe je het ook noemt ;-) Bedankt voor het idee!

    1. Briljant plan!

      Ik denk dat je de bieten eerst zal moeten koken en dan is er van de van nature aanwezige melkzuurbacteriën niet zo heel veel meer in leven lijkt me.
      Vermoedelijk moet je die er dus weer aan toevoegen. Wei (echte) of wat vocht van zuurkool werkt vast heel goed.

      Maar het recept wil ik zeker zien, als het lukt! :)

      En de andere recepten van De Grote Fermentator hebben ook mijn interesse! Zijn die op je blog terug te vinden?

  2. Karen schreef:

    Rode bieten zijn veel lekkerder als je ze eerst afwas, even laat drogen en vervolgens per stuk in aluminiumfolie een uur in de oven op 200 graden stopt. Dit is veel lekker dan gekookt bietjes ze hebben zo echt veel meer smaak. Nadat ze in de oven hebben gezeten kun je het vel er afhalen, dit moet je niet eerst doen want anders bloeden ze dood.

    1. Gaan we zeker een keer proberen! :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *