Modderblog

Gifspuiters - vervolg

Het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn de uitslagen van de tests op het gif teruggekomen.
De uitslag: 'inconclusive'.

Vijf veelgebruikte giffen waren dus niet aan te tonen in het lab. Dat zegt natuurlijk niet dat er géén gif is gebruikt. Een aantal insecticiden in de consumentenmarkt worden niet in dit onderzoek meegenomen, of zijn niet (meer) aan te tonen.
De ongedierte- en wespenspray van ECOstyle is bijvoorbeeld op basis van pyrethrumachtige stoffen. Onder invloed van zuurstof en licht breken deze stoffen bijzonder snel af. De vraag is of deze na dik een week nog aan te tonen zijn.

In de tussentijd hebben we natuurlijk ook ruggespraak gehouden bij een aantal zeer ervaren imkers en experts. We willen toch wel erg graag weten waar dit bijenvolk zo snel aan overleden is. Kunnen we andere zaken zoals honger, varroa, virusinfecties e.d. uitsluiten?
De conclusie die zij trekken is over het algemeen dezelfde: dit kan alleen maar gif zijn dat direct op of in de bijenkast is gespoten.

 • Vrijwel alle dode bijen hadden hun tongetje naar buiten, de achtervleugels uitgespreid en de pootjes verkrampt. Dit wijst op gif.
 • Niet alleen de bijen van de buitendienst zijn dood, maar ook alle bijen van de binnendienst.
 • De vliegplank lag vol met dode bijen, evenals de bodem van de bijenkast.
 • Het hele volk is doodgegaan in minder dan een etmaal, terwijl een dag eerder alles in orde was.
 • Hongerdood is niet aannemelijk omdat er nauwelijks bijen op hun kop in de raat zaten.
 • Als het gaat om landbouwgiffen uit de omgeving waren de volken vooral verdwenen (de haalbijen komen niet meer thuis).
 • In deze tijd van het jaar wordt er niet gespoten met landbouwgiffen op de gewassen die in de omgeving staan (voornamelijk maïs).
 • Als het gaat om gif in de directe omgeving van de bijenstal, hadden we bij meer kasten dode bijen moeten aantreffen.
 • Alle dode bijen zaten in één enkele kast die tussen de andere kasten op de bijenstal stond. Het was een sterk volk, waar nauwelijks varroamijt in voorkwam.
 • Er waren geen aanwijzingen voor bijenziekten zoals vuilbroed, nosema etc.

Ons vermoeden blijft hetzelfde, zeker ook de input die we bij de ervaren jongens hebben gehaald: gif.
Maar zonder keiharde laboratoriumdata kunnen we er niet zo heel veel mee. En zelfs al hadden ze een gif aangetoond, dan weten we niet met zekerheid bij wie het vandaan komt. Definitief vingerwijzen laten we dus maar achterwege.

De kast met inhoud gaat weg. Daar kunnen we niets meer mee. Gelukkig hebben we geen risico op vervuilde honing, omdat die er al lang voor de ellende uit was gehaald.
De financiële schade ligt zo rond de vijfhonderd euro, maar het verdwenen volk is onbetaalbaar. Ze hadden geen last van varroa, zonder dat er sprake was van actieve varroabestrijding. En dat was bijzonder.

3 Reacties op "Gifspuiters - vervolg"

 1. Tess Dicker schreef:

  Wat een lage rotstreek….

 2. Anoniem schreef:

  tja…je blijft met een rotgevoel zitten, geen duidelijkheid, wil niemand beschuldigen maar houd je vermoedens, hopen dat ooit iemand openheid geeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *