Modderblog

Op cursus

Het stukje land dat we straks moeten gaan bijhouden is best wel groot. Om het gras en onkruid er een beetje onder te houden had ik al een zeis op de kop getikt. Gezien ik echt niet van het geluid van een bosmaaier houd, leek me dat een mooie optie.

Maar hoe ging dat ook al weer: zeisen?
De laatste keer dat ik zo'n ding in de hand heb gehad was ik misschien 6 jaar oud...
Hoe stel je 'm af ? En hoe zorg je dat 'ie scherp blijft? Behalve met een wetsteen of strekel - want het haren van de zeis,  dat mochten wij als kind echt niet, dus ook dat moest nog geleerd.

Afgelopen zaterdag werd er door Landschap Overijssel een cursus zeisen gegeven in de Lutte! Mooi dichtbij, een kans die ik niet kon laten liggen, want een filmpje op internet is leuk maar "live leren" ligt mij meer. Dat werd dus vroeg opstaan, lunchpakketje mee, klompen aan en gaan. De zeis zou daar zijn, je kon bij je inschrijving een nieuwe bestellen met toebehoren, dat scheelde in ieder geval op de heenweg bagage.

We werden gastvrij ontvangen op het erf van Jan en Agnes Oldekamp met een kopje koffie (of thee) en na een korte introductie mochten we aan de slag. Een ochtendploeg en een middagploeg, om de beurt leren afstellen, maaien en haren. Het werd een leuke, leerzame dag. Lekker in het zonnetje, onder deskundige leiding met veel persoonlijke aandacht.  Aan het eind van de dag ging ik met een nieuwe zeis, het goede gevoel ook echt een oud ambacht geleerd te hebben en meer dan dat, weer naar huis.

9 Reacties op "Op cursus"

 1. Madeleine Loman schreef:

  kan ik je inhuren voor de achtertuin ?

  1. Modderbaard schreef:

   ’tuurlijk Leine, zo gepiept!

  2. Modderbaard schreef:

   Komen jullie dan ook bij ons het hek helpen zetten? (Over functional fitness gesproken…)

  3. Madeleine Loman schreef:

   Jij hebt mijn achtertuin niet gezien hèh ;-) Je kan beter een schaap meenemen :-) Wanneer ga je het hek plaatsen ?

  4. Madeleine Loman schreef:

   Als je ergens tweede helft otober begin november nog bezig bent kom ik langs

  5. Modderbaard schreef:

   Waarschijnlijk wel… ;)

 2. Leuk, ik heb die cursus voorbij zien komen, maar onze zeis is zo’n beetje doorgeroest. (Heb eventueel een leraar in huis)

 3. hermanshoning schreef:

  Weer een oud ambacht erbij geleerd #zeis en zo red je weer heel wat kikkers-hagedissen etc in de toekomst #GeenKopzeer #herrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *