Modderblog

Coloradokevers

Ieder jaar telen we een aantal verschillende aardappelrassen. Een vroege, een (midden)late en een nieuw ras om uit te proberen.
We zitten vlak naast een moestuincomplex, dus we hebben altijd wel wat coloradokevers. Omdat we geen gif gebruiken, halen we de kevers, larven en eitjes altijd fanatiek met de hand uit de planten.

Eén ding dat altijd opvalt, is dat de kevers een duidelijke voorkeur hebben voor bepaalde aardappelrassen. Onze favoriete aardappel Raja - die we telen voor de bulk - heeft opvallend veel minder last van de coloradokever. Deze trend zagen we zonder uitzondering in alle jaren dat we dit ras hebben geteeld.

Ook dit jaar is het verschil weer aanzienlijk. In de Raja planten zien we de kleine vreetzakken nauwelijks. En áls deze er al zit, is het voornamelijk op de planten die naast andere rassen staan. Het grootste deel van de plaag is te vinden op de Sarpo Mira die we als late bewaaraardappel hebben gepoot en in wat mindere mate op de Tiamo die er voor de eerste vroege oogst staat.

Ik ben erg nieuwsgierig of anderen ook dergelijke observaties hebben gedaan. Is er zichtbaar verschil in de populatieaantallen van de coloradokever op verschillende rassen? Welke doen het goed en welke doen het minder?

5 Reacties op "Coloradokevers"

  1. Mirjam de biomiep schreef:

    Ik heb nog geen aantasting van deze kever kunnen ontdekken hier. Ook in voorgaande jaren heb ik ze niet gehad. Ik heb vrij veel geluk in deze uithoek met verder weinig moestuiniers. Aangezien ik nog niet langer dan 4 jaar aardappels teel, kan ik er weinig zinnigs over zeggen verder. Wel is er een aanzienlijk verschil in aantasting van phytophthora. Daarom heb ik ook zó veel aardappel variëteiten. Het ene jaar doen de Mediterrane/Franse zorgenkindjes het beter (heet/droog), het andere jaar komen alleen de noordelijke, biologische productie rassen tot volle wasdom. ‘Beestjes’ heb ik vrijwel nooit of maar tijdelijk i.v.m zéér goed ecologisch evenwicht. Daarvoor heb ik ook brede strips en randen gemengde bloemen en kruiden zodat er altijd wat te snaaien valt voor zo veel mogelijk verschillende diersoorten. Ondergrondse aantastingen van beestjes zijn wat vaker het geval hier, ik noem mei en juni kevers (de groene specht helpt mij op dat gebied. En maar hakken in dat gras! Hij weet precies waar ze zitten!), kielslakjes en uienvlieg. Dat neem ik voor lief. Moet je ook anders als bio tuinier. :D Ik oogst gewoon eerder, wanneer nodig of plant een brede diversiteit zodat niet een héle groep uitvalt, alleen een gedeelte. Met name aardappels en tomaten. Ik heb trouwens de eerste Sarpo-tjes geproefd. Is inderdaad niet om over naar huis te schrijven qua smaak, maar een goede 2/5 en prima bloemige bewaarder voor de vele zelf verzuurde zuurkool stamppotjes die ons nog in het verschiet liggen!

  2. aldo drenthe schreef:

    De Ratte en Pink Fir Apple zijn hier favoriet bij de oranje vreetzakken, de Linzer Delikatess en Rote… https://t.co/Fs1WlTG7fx

  3. aldo schreef:

    De Ratte en Pink Fir Apple zijn hier favoriet bij de oranje vreetzakken, de Linzer Delikatess en Rote Emma er naast worden met rust gelaten

  4. aldo drenthe schreef:

    RT @Modderbaard: Opvallend minder coloradokevers op het aardappelras ‘Raja’ https://t.co/7DOwFUK42X https://t.co/WpbTdipffv

  5. Corry van Dijk schreef:

    Hier juist de ervaring ,al drie jaar achtereenvolgend dat de Sarpo Mira er minder last van heeft, dan de Vita Bella ,het eerste jaar en de Carolus ,ook eerste jaar ,de frieslander heeft er middelmatig last van gehad. Vang ook allesmet de hand weg elke dag.Zit op een tuincomplex waar ze er altijd last van hebben en niet iedereen is even nauwkeurig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *