Modderblog

De diepvries vol

Al eerder schreef ik over de adoptievarkens Lotte en Stephen. Opgegroeid bij varkenshouderij Frank en Frij. Ze hebben daar lekker buiten in de modder kunnen wroeten. Zoals het hoort.

Afgelopen week was het zover. Stephen en Lotte zijn naar de slager gebracht en samen met collega C. ben ik het vlees gaan ophalen.

En dat was behoorlijk wat. Ruim 180 kilo verdeeld over acht vleespakketten voor alle cowpoolers. Met voor een aantal mensen ook de specifieke wensen geheel volgens plan.
Gelukkig hadden we evenzoveel kratten meegenomen om alles in de achterbak van de auto te kunnen laden. Met een zeiltje eronder, want een dergelijke hoeveelheid vlees - zelfs als het in plastic zakken verpakt is - wil ook nog wel eens een beetje lekken.

Omdat er ook een viertal mensen een half pakket wilden, moesten deze zo snel mogelijk in diepvriesklare porties worden verdeeld. De rest kon gewoon afgeleverd worden.

Het in porties verdelen van drie paketten van ieder bijna 25 kilo was trouwens nog een behoorlijke arbeidsintensief gebeuren, maar met de hulp van P. goed te doen. Wel met een vreselijke bende in de keuken als resultaat. Maar goed dat mijn vrouw een weekje weg is, hoeft ze dat niet mee te maken. (Zij zou bovenstaande overigens in porties kunnen verdelen zonder rotzooi - een praktisch talent dat veel tijd achteraf oplevert).

Het was de slager al opgevallen dat het vlees uitzonderlijk vet was. Dat is eigen aan het Mangalitza ras. (Lotte en Stephen waren 75% Mangalitza en 25% Duroc).
En ik moet zeggen dat het er zo op het oog allemaal geweldig uit zag. Een heel stuk beter dan hetgeen er in de koeling van de supermarkt ligt. Ik heb er helaas tot op heden nog niet van gegeten, maar dat zal niet lang meer zo blijven.
Erg nieuwsgierig ben ik ook naar de wat minder conventionele stukken vlees. Ik heb onder andere twee staarten en een varkenstong. Beide nog nooit op mijn bord gehad. Verslag volgt...

Kijk ook op de website Met Jeff en Richie aan de kook. Dikke kans dat daar binnenkort ook recepten en ervaringen te vinden zullen zijn!

1 Reactie op "De diepvries vol"

  1. a van schijndel schreef:

    beste,
    Ik was benieuwd hoe het vlees gesmaakt heeft. Als het leker was en er interesse is voor eigen geteeld 100% zuiver Mangalitsa vlees, geen kruising!, dan hoor ik gaarne van u.
    met vriendelijke groet,
    A van Schijndel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *