Modderblog

Hout voor oesterzwam

Aan de overkant van de straat komt een kinderdagverblijf in een oude kerk. In de achtertuin stond een grote populier. Bang voor vallende takken hebben ze deze geveld.

Nu zijn we net op jacht naar hout om paddenstoelen op te kunnen kweken. We hebben al wat stammetjes met shiitake in de tuin en we zijn aan het experimenteren met oesterzwam op koffiedik. Maar we willen een beetje uitbreiden.

Dat kwam dus goed uit.

Helaas had het overgrote deel van het hout al een bestemming in de open haard, maar we hebben toch een aantal berkenstammetjes en een flinke schijf populier gekregen. Heel sympathiek! Het idee is om ze inoculeren met de grijze oesterzwam.

Het was een flinke toer om de erg zware populierenschijf thuis te krijgen. Heel even hebben we nog getwijfeld om er een tafel van te maken. Maar het gewicht heeft ons doen besluiten om dat maar niet te doen. Het zou jammer zijn als de houten vloer in de woonkamer langzaam in een kuil veranderd.

Door de grote zaagvlakken is de schijf wel kwetsbaar voor besmetting met sporen van andere paddenstoelen, dus na de inoculatie dekken we de schijf met een zeiltje af. Dan kan de oesterzwam rustig gaan groeien. Over een jaar weten we dan of het gelukt is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *