Modderblog

Ons eigen tomaatje

Ieder jaar oogsten we van onze tomaten wat zaad voor het volgende seizoen. Zo hoeven we van onze favoriete (zaadvaste) rassen niet telkens opnieuw zaden te kopen.

Dit jaar hadden we geluk. Aan één van de planten van het ras Matt's Wild Cherry groeiden gele tomaatjes, waar je rode vruchten zou verwachten.

Vorig jaar hadden we een erg nat voorjaar. Van alle tomatenplanten die buiten stonden, hebben we eigenlijk alleen kunnen oogsten van Matt's Wild Cherry en de Oranje van Goeijenbier. Alle andere rassen kregen last van phytophtora. Als we nu terug redeneren, lijkt het logisch dat deze twee soorten zijn gekruist.
De nieuwe plant lijkt prima bestand tegen het natte weer van de afgelopen dagen. Dat is natuurlijk ook te verwachten met zulke ouders. De vorm en grootte van de vrucht zit precies tussen beide ouders in. De plant zelf is een wilde groeier, net zoals bij Matt's Wild Cherry. De smaak is erg goed. Het lijkt een prima tomaatje voor de buitenteelt in het Nederlandse klimaat.

Van de nieuwe plant oogsten we flink wat zaden en komend seizoen gaan we eens kijken wat er uit groeit. Met een beetje geluk hebben we een redelijk homogeen ras, waar we de beste planten van gebruiken om opnieuw zaden van te oogsten.

Nu nog een naam voor deze tomaat. Misschien Modderbes, of De gele van Twekkelo. Heb je een beter idee? Laat het ons weten! :)

4 Reacties op "Ons eigen tomaatje"

 1. hermanshoning schreef:

  RT @Modderbaard: Een toevallige tomatenkruising leverde een leuk tomatenras op! https://t.co/fV168n0rdr https://t.co/lb8kpybtYW

 2. Dryw Filtiarn schreef:

  De “Gele Moddertobaard”!

 3. Biomiep schreef:

  Haha, Dryw. Dat is een goeie! Nee, ik weet niks origineels. Ziet er geweldig uit, die tomaat. Die gelen zijn vaak lekker zoet en mild. Ik heb ook een paar redelijk bestendige soortjes geprobeerd tegen phytophthora maar er waren er eigenlijk maar 3 van de 6 waar ik echt tevreden over was. Over de smaak van de ene was ik niet zo enthousiast. Wel lekker groot. De andere heet chadwyck’s cherry. Meer pruimtomaat formaat. En een druppel vormige. Niet erg productief maar geen vlekje. Zit nu lekker een bordje pasta ervan weg te lepelen hier met eigen tomaat, oregano, paprika, hete peper, oerprei, ui en knoflook. Heeeerlijk. Wow, de smaak van hyper vers, geplukt op het toppunt van rijpheid is toch met geen supermarkt voer te evenaren. Neverstenever. Veel succes met jullie oogst en inmaak dit jaar!

 4. Tom Suter schreef:

  Ha! Leuk tomaatje. 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *