Het maken van reuzel (ook wel smout) is eigenlijk heel eenvoudig. Het is een beetje in onbruik geraakt, want het bereiden van eten mag niet teveel tijd kosten. En we zijn een beetje bang voor vet geworden.
Van Stephen, het geadopteerde varken, lag nog behoorlijk wat vetspek in de diepvries. Tijd om hier iets mee te doen.
Op internet las ik dat het wel eens stevig zou kunnen gaan ruiken (stap 1 van het recept: zet je keukenraam open), maar daar heb ik ondanks mijn goed ontwikkelde reukorgaan weinig van gemerkt. Misschien lag dat aan de goede kwaliteit van het vlees.
Uit nog niet eens zo lang vervlogen tijden – toen vet niet eng was, en de mensen minder last van overgewicht hadden – hier het recept.
Benodigdheden
- Ongeveer een halve kilo vetspek van een varken dat lekker buiten in de modder heeft mogen wroeten.
- Een half glas water
- Een ouderwetsche braadpan met deksel
- Een glazen of RVS kom.
- Een kaasdoek
- Een jampot
Recept
- Giet het water in de pan en voeg het in blokjes gesneden vetspek toe.
- Zet het geheel op een vuur en breng het water aan de kook.
- Zodra het water kookt het vuur op de laagste stand (op de kleinste pit) zetten.
- Ongeveer iedere tien minuten even omroeren.
- Als het water is verdampt goed in de gaten houden dat het vet niet aanbakt. Laat het langzaam smelten.
- Het is klaar als de blokjes vetspek niet meer op het vloeibare vet drijven, maar voor het grootste deel naar de bodem zijn gezonken. (Dit kan een uur tot anderhalf uur duren).
- Laat het afkoelen totdat het lauwwarm is. Giet het vervolgens door het kaasdoek in een kom. Goed uitwringen.
- Spreid de overgebleven stukjes spek uit op een bord en laat drogen. Lekker op de salade als croutons, of gewoon los.
- Het vloeibare vet kan in een jampot in de koelkast ongeveer een maand worden bewaard. Geweldig om mee te bakken.
Hallo,
Kan je reusel ook ergens kant en klaar kopen ?
Groeten Frans
Dat heb ik ook geprobeerd maar het is mij niet gelukt. Bij vetsmelterijen kun je het wel kopen maar dan moet het wel zelf smelten. Succes
een goed stuk halve kilo vetspek kost al gauw tussen de 4 a 5 euro, het is zo makkelijk om het zelf te maken. zonder water, zet een koekenpan op een laag vuurtje en doe de spekbrokjes (niet te klein) in de pan en laat het weg smelten tot de spekbrokjes licht bruin zijn. giet het gesmolten vet in een ovenschaaltje. de overgebleven spekbrokje zijn heerlijk in de boerenkoolstamp en bij de bruine bonen.
IN SLUIS IS EEN BEENHOUWERIJ DIE SUPERLEKKERE REUZEL VERKOOPT..OOK KAANTJES WORDEN DAAR VERKOCHT
Geachte , mag ik de naam van die beenhouwerij aub ?
ja in delden (Twente) op de streekmarkt, daar staan iedere 1 ste zaterdag van de maand kraampjes met zelfgemaakte huisprodukten (evt.biologisch).
er is iemand daar die het verkoopt ze heeft bentheimer varkens weet haar naam zo niet maar google doet wonderen.
groet wilma
Ik ben nu een deel van het buikvet van onze varkens aan het smelten. Wij hebben een Hongaars ras, het Mangalicavarken. Ik heb gehoord dat in Hongarije reuzel een delicatesse is voor op een toastje of stokbroodje.
beste Yolande,
reuzel is gesmolten niervet, buikvet geeft een ranzige smaak en niervet is heel zuiver, succes grtjs Monique Moreau
Reuzel is te koop in supermarkten in Duitsland onder de naam SCHMALZ.
Schweine SCHMALZ van LARU. Premium – Qualität 250 g.
Hallo.
Ik heb reuzel gemaakt en dat ging prima.
Alleen waren de kaantjes erg hard en niet te kauwen.
Wellicht had ik de zwoerd er af moten snijden.
klopt dat ?
Wij hadden vroeger (1960)smout op brood met de kaantjes erin en .was heerlijk een beetje zout erop