Kinderen hebben soms geen enkel idee waar hun eten vandaan komt. Groenten zoals de koolrabi of de knolselderij, die hier gewoon in Nederland groeien, zijn vaak onbekend. Ook met vlees is het niet veel anders. Wij hadden hier eens iemand te eten die schrok toen ze hoorde dat er vlees in het eten zat. Dat lustte ze namelijk niet. Toen ze hoorde dat het gehakt was, was ze weer gerustgesteld. Dat is immers geen vlees. Het komt uit de fabriek en zit in een pakje of bakje.
Hier in huize Modderbaard vinden we het belangrijk dat we weten waar ons eten vandaan komt. We eten het liefst echt voedsel. Gewoon verse groenten van het land en vlees van een lokale boer. Geen kant-en-klare magnetronmaaltijden of sausjes uit pakjes. Voor de soep trekken we bouillon van van botten en vlees. Niet van vierkantje blokjes met schimmige ingrediënten. Het maken van echte soep kost over het algemeen wel wat meer moeite dan het opwarmen van zout water uit blik. Ook voor stoofvleesgerechten moet je wat meer tijd nemen. De kwaliteit van het eten is meteen ook een stuk beter. We merken het als we ergens anders eten. Dan smaakt het vaak te zout en ‘oppervlakkig’.
Maar echt eten hoeft niet altijd even bewerkelijk te zijn.
Niet zo lang geleden wilde onze toen nog 13-jarige dochter graag koken. Met de ingrediënten die we op dat moment in huis hadden improviseerde ze zonder receptenboek en pakjes of zakjes een maaltijd in elkaar. En niet zonder succes mag ik wel zeggen.
Het was (ongeveer) als volgt:
Benodigdheden (3 personen):
- 500 gram gehakt (rund, varken, paard, lam – maakt niet uit)
- Roomboter (of reuzel) om in te bakken.
- 2 theelepels sambal
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel kaneel
- Fijngesneden halve rode kool
- 2 appels in stukjes
- 150 gram rozijnen
- Peper en zout naar smaak
Roerbak de gehakt met de sambal, kerrie, paprikapoeder, kaneel in een koekenpan in boter of ander vet. Voeg zout en peper toe naar smaak. Als de gehakt gaar is, de fijngesneden stukjes rode kool toevoegen en even kort meebakken. Voeg vervolgens de appel en rozijnen toe. Omscheppen en even laten meewarmen. Klaar. Eventueel opdienen met een flinke schep crème fraîche.