Modderblog

Spitten zonder slopen

Echt een fan van spitten zijn we niet. Iedere keer als je de grond omkeert, komen de organismen die van zuurstof houden terecht op een plek waar het zuurstofarm is en andersom. En het zijn juist deze organismen die zorgen dat zich een humuslaag vormt en er voeding beschikbaar komt voor de planten.

Op onze vorige moestuin hebben we de grond zonder een jaarlijkse spitbeurt in drie jaar tijd aanzienlijk beter zien worden. Prachtige losse grond. Tot de verhuizing van afgelopen oktober...

Op ons nieuwe stuk land was de situatie niet al te best. Sterk verdichte bodem. Vooral op de plaatsen waar op het voormalig moestuincomplex de paden lagen. Door de anaerobe situatie rook de grond erg onaangenaam. Niet bepaald de geur van bosgrond waar we naar streven. Op de meest extreme plekken - waar we moestuinbedden hadden gepland - hebben we besloten de grond toch eenmalig te spitten om de structuur wat losser te maken. We hebben meteen een flinke hoeveelheid organisch materiaal en wat lavagruis toegevoegd om het bodemleven een kickstart te geven.
Het gedeelte dat nu de bostuin in opbouw is, hebben we maar even zo gelaten. Alleen rondom de plantgaten van de bomen hebben we de grond goed losgemaakt (en gemulcht).

Om de grond in de toekomst goed te kunnen bewerken waar dat eventueel nodig is, hebben we onszelf een een woelvork van Ducoterre aangeschaft. Dan kunnen we dat doen met aanzienlijk minder schade. Aan het bodemleven en aan onze rug.

Goedkoop was ie niet, maar wat een prachtig stuk gereedschap! Hadden we deze maar eerder gehad.

Nadat ie binnen was, heb ik 'm natuurlijk meteen uitgeprobeerd. Het werkt gemakkelijk en veel sneller dan spitten met een spade. Het uitsteken van ridderzuring bleek ook een makkie. Absoluut een aanrader!

Op onderstaande video van Ducoterre kun je zien hoe het werkt.garden fork DUCOTERRE - english


Meer over waarom het beter is om niet te spitten kun je lezen op de volgende pagina's:

4 Reacties op "Spitten zonder slopen"

  1. Modderbaard schreef:

   @McEdddie Hahaha! Nou, je hebt in ieder geval goed aan je conditie gewerkt. :)

  1. Modderbaard schreef:

   Kom maar kijken!
   (Ik heb ook nog boontjes voor je)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *