Modderblog

Pastinaak

Dik anderhalve kilo en zo groot als een onderarm. Vorig jaar hadden we al een paar uitschieters, maar dit jaar zijn de pastinaken bijna allemaal zo groot! Het verschil is enorm wanneer je kijkt naar twee jaar geleden.
Het ras is 'Tender and True'. (Waarschijnlijk van de Bolster). Dit ras doet zijn naam eer aan, want ondanks de enorme grootte zijn de wortels niet voos.

Waar het 'm precies in zit weet ik niet, maar ik denk voornamelijk in onze focus op de bodem. We verzorgen niet de planten, maar de bodem.
Zo spitten we bijvoorbeeld niet en hebben we een flinke laag compost aangebracht. Bladmateriaal gooien we niet op de composthoop, maar direct tussen de planten. We maken de moestuin ook niet 'winterklaar', maar houden juist dan de bodem zo veel mogelijk bedekt met een laagje mulch. Daar gebruiken we alle restmateriaal voor die over blijven aan het eind van de herfst. Grote planten laten we zo lang mogelijk staan, zodat ze op het veld kunnen composteren.

Hoe beter de bodem wordt, hoe meer we dit zien in de planten. Sommige groenten worden groter, bij andere zie je niet zo veel verschil in kwantiteit. Wat wel opvalt is dat de planten er gezond en sterk uitzien. Afgezien van de coloradokever hebben we eigenlijk geen last van plagen meer.

2 Reacties op "Pastinaak"

  1. Lot Oostveen🐰 schreef:

    Daar kun je een groot gezin mee voeden 😂

  2. Esther Kruse schreef:

    😂😂😂 daar weet je vast wel raad mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *