Modderblog

Veel minder onkruid

Afgelopen maart hebben we een vrachtwagen met compost laten komen om verhoogde bedden in de moestuin aan te kunnen leggen.

Spitten deden we eigenlijk al niet meer. Alleen sporadisch een klein stukje met de woelvork, wanneer we te maken hadden met sterk gecompacteerde grond. Dat laatste gebeurde nog wel eens op de delen waar vroeger de paden liepen van het voormalige moestuincomplex. Doordat we de zadenbank in de grond niet meer naar boven halen, zou dat verschil moeten gaan maken in de hoeveelheid onkruid. De onkruiddruk liep afgelopen jaar ook wel merkbaar wat terug, maar echt heel veel was dat niet.

De hoeveelheid aangebrachte compost zou daar nog een flinke schep bovenop moeten doen. Nu we in de maanden zitten waarin het onkruid hard groeit, is het tijd voor enige reflectie op het effect. Komt de theorie ook echt overeen met de praktijk?
En dat doet het! In de bedden zien we nagenoeg geen onkruid meer. Alleen op de paden kiemt er nog van alles. En dat scheelt heel veel werk.
De wind en de vogels zullen vast nog wel wat zaden komen brengen, maar dat onderdrukken we met mulch op de plaatsen waar dat kan.

De compost houdt het vocht ook duidelijk beter vast dan de zandgrond. De droogte blijft beperkt tot het dunne bovenste laagje. Onder de mulch is het al helemaal geen probleem. We geven wel wat water met deze warmte/droogte, maar dat doen we eigenlijk alleen de eerste dagen bij vers gezaaide gewassen zodat ze kiemen en bij hele jonge kwetsbare plantjes die met hun wortels nog niet bij het vocht kunnen.

Wat ook opviel was dat de compost eigenlijk niet zo veel stikstof bevat. Dat liet de bladkleur van de jonge kolen duidelijk zien. Maar een flinke laag mulch van stikstofrijk plantmateriaal (o.a. brandnetel en smeerwortel uit het voedselbos) gaf na een week al verschil.

Het is nu nog even afwachten hoeveel van de compost er dit jaar zal verdwijnen. Blijven de bedden nog enigszins hoger liggen? Zal de aanvoer van mulch en onze eigen compost voldoende zijn om het stabiel te houden? Dat gaan we volgend jaar zien.

1 Reactie op "Veel minder onkruid"

  1. Elsa De Geus schreef:

    Ja he?ik merk het ook…om de bakken heen meer onkruid, er in bijna niets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *