Modderblog

Shiitake en oesterzwam

Aan de overkant van de straat ging een populier tegen de vlakte, schreef ik al eerder. De grote schijf hout die we kregen wilden we gaan gebruiken om oesterzwam op te kweken. Helaas bleek het hout al een eigen zwam te bevatten die binnen een week al vrolijk naar buiten begon te groeien. Niet echt bruikbaar dus.

Maar behalve de populier ging er ook een berk onderuit. En van deze boom hebben we ook een aantal stammetjes gekregen. De dunne stammen hebben we afgelopen week geïnoculeerd met de grijze oesterzwam. We hebben hier houten deuvels van Homegreen voor gebruikt. Deze deuvels zijn al met het mycelium van de oesterzwam doorgroeid. Gewoon gaatjes boren en de deuvels in de stammen slaan. Heel simpel.
De grote blokken hout gaan we op een andere manier inoculeren, maar daarover later, in een ander bericht, meer.

En dat was nog niet eens alles. Onlangs hebben we ook - heel sympathiek - een flinke lading elzenhout gekregen. Die zijn niet geschikt om oesterzwam op te kweken, maar shiitake wil er wel in groeien. Dus in deze stammen hebben we shiitake-pluggen geslagen.

De paddenstoelenoogst laat nog wel even op zich wachten. De stammen moeten eerst helemaal doorgroeid raken met het mycelium. Dat duurt makkelijk een jaar. Of anderhalf. Wachten dus. Inmiddels kunnen we al wel af en toe oogsten van de shiitake die we en jaar of twee geleden hebben geënt. En natuurlijk van de oesterzwam op koffieprut.
De stammen zetten we in de doorgroeifase in een vochtig schaduwrijk stuk van de tuin. We doen er een zeiltje over om het vochtig te houden en om te voorkomen dat andere schimmels er grip op krijgen.

3 Reacties op "Shiitake en oesterzwam"

 1. Speksteenkachel schreef:

  Eh, waar liggen die stammetjes precies? 😇

  1. Modderbaard schreef:

   @Speksteenkach Heel erg goed verstopt! 😀

 2. Sansjo schreef:

  Leuk om te zien wat jullie ermee doen! Ben benieuwd hoe het er over een tijdje uitziet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *